Vyhľadávanie:

Monitoring médií 20.8.2024

Monitoring médií 20.8.2024

TASRZamestnávatelia pri minimálnej mzde žiadali postupný nárast percenta automatu, 19.8.2024
Výška minimálnej mzdy na budúci rok bude stanovená zákonom na 816 eur, pretože sociálni partneri sa na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) na jej výške nedohodli. Oznámil to po pondelkovom rokovaní tripartity minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) za účasti predstaviteľov sociálnych partnerov. Zamestnávatelia pri rokovaní o minimálnej mzde na rok 2025 požadovali postupné, niekoľkoročné zvyšovanie percenta tzv. automatu z 57 % na 60 % priemernej mzdy.
"Zvýšiť automat z 57 % z priemernej mzdy na 60 % pri výpočte minimálnej mzdy podľa nás nie je teraz rozumné, keďže sa nachádzame v rámci EÚ vo veľkej recesii. Sme naviazaní na ekonomiky veľkých členských krajín. Prikrývať by sme sa mali takou perinou, na akú máme. Nie sme proti tomu, aby sme išli z 57 % na 60 %, ale postupne," zdôraznil prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Miroslav Kiraľvarga.
"Navrhovali sme odborárom aj ministerstvu práce, aby zvážili oslobodiť od daní a odvodov niektoré príplatky. Zamestnávateľ by mal rovnaký náklad a zamestnancovi by išlo v čistom viac tak, ako to majú napríklad v Rakúsku, kde sú príplatky oslobodené do istej výšky od dane. Uvažovali sme tiež o naviazaní príplatkov na priemernú mzdu tak, ako je to napríklad v Českej republike" doplnil generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy (APZD) Andrej Lasz.
Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) podľa slov jeho predsedu Jozefa Božika na začiatku podporilo zvýšenie percenta automatu z 57 % ma 60 %. "Chceli sme však, aby zvyšovanie percenta bolo rozdelené na viac rokov, buď na dva alebo na tri roky," podčiarkol Božik.
Odborári podľa slov prezidentky Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Moniky Uhlerovej vyčíslili straty zamestnancov z titulu zmrazených príplatkov a zmeny automatu v minulých rokoch. "Zásahom minulej vlády a minulého ministra práce, ktorý automat a príplatky menil, boli zamestnanci ukrátení o stovky miliónov eur. Kumulatívne za rok 2021 až 2023 bola celková strata pre asi 140.000 zamestnancov, ktorí poberajú minimálnu mzdu vo výške 157,9 milióna eur. Spolu s odvodmi to bola suma 213,5 milióna eur," dodala Uhlerová. Na príplatkoch podľa nej prišli zamestnanci až o 120,6 milióna eur.

TA3: Nedohodli sa, minimálna mzda bude 816 € , 19.8.2024
Kristína Dugovičová, moderátorka
A s hlavnými správami pokračujeme. Nedohodli sa. Sociálni partneri sa nezhodli na vyšších minimálnych mzdách. Tých, ktorých sa to týka, si tak od budúceho roka na výplatných páskach nájdu 816 €.
Veronika Cepková, redaktorka
K dohode medzi odborármi a zamestnávateľmi malo dôjsť už v polovici júla. Nepodarilo sa. Navýšenie platov, teraz riešili na tripartite.
Erik Tomáš, minister práce, sociálnych vecí a rodiny (Hlas-SD)
Minimálna mzda v budúcom roku bude 816 €. Sociálni partneri sa na jej výške nedohodli a teda túto sumu túto výšku určil automat, ktorý je v súčasnosti na úrovni 57 percent z priemernej mzdy.
Veronika Cepková, redaktorka
Sociálni partneri sa nezhodli v dvoch bodoch.
Monika Uhlerová, prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR
Postupné navyšovanie toho automatu rozložené do 3 rokov, do výšky 60 percent a druhá možnosť pre zamestnávateľov a odborové organizácie dohodnúť si príplatky aj v inej výške, ako ustanoví zákon.
Miroslav Kiraľvarga, prezident Republikovej únie zamestnávateľov
My sa nebránime žiadnej debate na túto tému. Konfederácia odborových zväzov nemala žiadnu chuť sa dohodnúť na nejakých iných stavoch. Iba ten, že dobre nech ta minimálna mzda bude vyššia. So žiadnym návrhom neprišli a tú dohodu sme nemysleli, že my budeme teraz znižovať tie príplatky, ale možno jeden rok ich ne navýšime. Mrzí ma to, pretože mohlo to byť minimálne o 4 € viac ako je číslo, ktoré hovorí automat.
Veronika Cepková, redaktorka
V súčasnosti minimálna mzda na úrovni 750 €. V praxi sa platy zvýšia o takmer 9 percent. Teda 816 € mesačne.
Erik Tomáš, minister práce, sociálnych vecí a rodiny (Hlas-SD)
Pokiaľ by už platil automat, že minimálna mzda sa stanoví ako 60 percent priemernej mzdy, tak v budúcom roku by už bola minimálna mzda vo výške podľa kvalifikovaných odhadov 858 €. Tento zákon je v legislatívnom procese. Stále platí ambícia prijať tento zákon do konca novembra, respektíve do polovice novembra.
Monika Uhlerová, prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR
Keby bola určovaná minimálna mzda automatom 60 percent, ktorý sme už v zákone o minimálnej mzde mali, ale v roku 2020 sa tento automat zmenil na 57 percent, tak by budúcoročná minimálna mzda bola 858 €. Ale bola by určovaná z tej priemernej mzdy, ktorú poznáme teraz pre rok 2023 a som presvedčená o tom, že tá samotná priemerná mzda by bola vyššia, keby sa ten automat nemenil.
Miroslav Kiraľvarga, prezident Republikovej únie zamestnávateľov
57 percent z priemernej mzdy na 60 percent priemernej mzdy pri výpočte z minimálnej mzdy. Podľa nás to nie je rozumné teraz, keďže nachádzame sa v rámci Európskej únie vo veľkej recesii.
Veronika Cepková, redaktorka
Podľa odborárov v rokoch 2021 až 2023 prišlo asi 140 000 zamestnancov s minimálnou mzdou dokopy o takmer 158 miliónov eur. Keď k tomu prirátame odvody, strata narástla na 213 a pol milióna eur. Minimálna mzda sa pritom z roka na rok zvyšuje. Sociálnym partnerom sa podarilo pred 2 rokmi zvýšiť minimálne platy na 700 €, vlani na 750 €. Veronika Cepková, ta3.

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...