Vyhľadávanie:

Rozvíjame manuálnu zručnosť detí

Rozvíjame manuálnu zručnosť detí

Centrum voľného času (CVČ) v pondelok slávnostne otvorilo odbornú učebňu technickej výchovy na svojom elokovanom pracovisku Juhoslovanská 2 na sídlisku Ťahanovce. Má kapacitu 24 žiakov a trinásť plne vybavených pracovných stolov. Zariadenie učebne sme finančne podporili prostredníctvom nášho grantového programu Spoločne pre región.

Myšlienka zriadenia odbornej učebne zameranej na technickú gramotnosť na sídlisku Ťahanovce súvisela s potenciálom spádovej oblasti. Nachádzajú sa tu štyri základné školy a v dostupnosti ďalšie základné školy a osemročné gymnáziá z mestských častí Košice I a Košice III.

Viac sme sa dozvedeli od Heleny Labovskej, riaditeľky CVČ Košice:

„Technická gramotnosť je vzdelávacia aktivita zameraná na zvýšenie manuálnych technických zručností žiakov. Má ich motivovať a pomôcť pri výbere ďalšieho štúdia na strednej škole. Cieľom je spoznávanie základných vlastností materiálov a ich využitie v praxi. Rovnako poznať základné ručné nástroje na opracovanie materiálov a vedieť ich správne používať. Manuálne zručnosti z technickej oblasti sa deťom v živote zídu bez ohľadu na to, v akej oblasti sa uplatnia. Ak na základnej škole chýba kvalitná odborná učebňa, je pre deti ťažké tieto zručnosti získať. Na základe našich niekoľkoročných skúseností s fungovaním odbornej učebne techniky na pracovisku Orgovánová 5, nám skrsla myšlienka vytvoriť podobnú učebňu na sídlisku Ťahanovce pre základné školy a osemročné gymnáziá, ktorá by uspokojila záujem o túto činnosť v príslušnej spádovej oblasti.“

Projekt, s ktorým sa do grantovej výzvy prihlásili, pomenovali Šikovné deti pre región. A šikovné deti boli aj pri samotnom otvorení. Šiestaci z Cirkevnej základnej školy s materskou školou sv. Gorazda mali ako prví možnosť vyskúšať si náradie, ktorým je učebňa vybavená. Vrava detí a zvuk kladív, vŕtačiek a pílenia boli neklamným znakom toho, že deti učebňa zaujala. S hoblíkom či vŕtačkou im pomáhal aj náš dobrovoľník Radoslav Tomčo (na fotografii), prevádzkový elektrikár – predák, z prevádzky Údržba žeriavov. Pri inštalácii učebne techniky poskytol odbornú pomoc. V minulosti odborne pomáhal pri úprave elektro - učební na všetkých pracoviskách, ktoré CVČ v Košiciach má.

O ďalších plánoch a využití učebne hovorí Helena Labovská: 

„Učebňa bude slúžiť na výchovno - vzdelávacie podujatia technickej gramotnosti pre deti z prihlásených škôl, ktoré nedisponujú odbornými dielňami. Zrealizujeme tu praktickú časť okresných kôl technickej olympiády, mestskú súťaž technickej tvorivosti a ďalšie súťaže. V dopoludňajších hodinách sme učebňu ponúkli základným školám. Zatiaľ sa prihlásili tri školy, takže tri dopoludnia z piatich máme kapacitne využité. Učebňu budú využívať aj žiaci zo Súkromnej základnej školy pre žiakov s autizmom Juhoslovanská 2. Oslovili sme ďalšie školy a osemročné gymnáziá z mesta, verím, že dopoludňajšie hodiny naplníme na plnú kapacitu. Popoludní ponúkame dva záujmové krúžky, na ktoré už máme prihlásené deti: Spracovanie dreva a Hobby dielňa.“
 

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...