Vyhľadávanie:

18. september – Svetový deň monitorovania vody

18. september – Svetový deň monitorovania vody

Dnes je Svetový deň monitorovania vody, ktorý má za cieľ vybudovať povedomie verejnosti a zapojiť sa do ochrany vodných zdrojov na celom svete.

Kontrola kvality pitnej vody a jej zdravotnej bezpečnosti sa zisťuje analýzou 83 ukazovateľov (úplný rozbor), ktoré reprezentujú fyzikálne, chemické, biologické, mikrobiologické a rádiologické vlastnosti. Pre pravidelnú kontrolu a získavanie informácií o stabilite vodného zdroja a účinnosti úpravy vody, na kontrolu účinnosti dezinfekcie (ak sa vykonáva), mikrobiologickej kvality a senzorických vlastností pitnej vody sa vykonáva minimálny rozbor v rozsahu 29 ukazovateľov kvality.

Kontrolu kvality surovej vody vo vodárenských zdrojoch a kontrolu kvality pitnej vody v rozvodnej sieti USSK zabezpečuje útvar GME v zmysle   Programu monitorovania kvality pitnej vody pre spoločnosť U. S. Steel Košice, s. r. o., v ktorom sú zahrnuté a dodržané všetky platné záväzné požiadavky a aktuálne vstupy. Aktualizácia Programu monitorovania pitnej vody sa robí priebežne, najmenej raz za rok.

Odber, analýza a vyhodnocovanie vzoriek pitných vôd je zabezpečuje externé, akreditované laboratórium. Ročne sa vykoná vyše 50 odberov a analýz pitnej vody v areáli USSK, okolitých obciach, v ČS Gyňov a v studniach. Výsledky rozborov sa zasielajú na Regionálny úrad verejného zdravotníctva. V prípade prekročenia stanoveného limitu sa vykoná opakovaný odber, hľadá sa príčina nesúladu a prijímajú sa preventívne opatrenia.

Našťastie Slovensko je, hneď po Rakúsku, druhou krajinou na svete s najväčšou zásobou pitnej vody. Náš Žitný ostrov predstavuje najväčšiu prirodzenú zásobáreň podzemnej vody v strednej Európe a dokázal by zásobovať pitnou vodou viac ako 13,5 mil. obyvateľov. Ale nie je to tak všade, preto sa pokúsme aspoň počas Svetového dňa monitorovania vnímať vodu inak.

Uvedomme si, aká je vzácna a aké bohatstvo v podobe vody na Slovensku máme. Skúsme s ňou šetrne zaobchádzať a chrániť ju.

Pitná voda je voda v jej pôvodnom stave, alebo po úprave, určená na pitie, varenie, prípravu potravín alebo na iné domáce účely bez ohľadu na jej pôvod a na to, či bola dodaná z rozvodnej siete, cisterny alebo ako voda balená do spotrebiteľského balenia a voda používaná v potravinárskych podnikoch pri výrobe, spracovaní, konzervovaní, alebo predaji výrobkov a látok určených na ľudskú spotrebu.

Jej zdravotnú bezpečnosť a kvalitu definuje na Slovensku zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, vyhláška MZ SR 91/2023 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o kvalite pitnej vody, kontrole kvality pitnej vody, programe monitorovania a manažmente rizík pri zásobovaní pitnou vodou, vyhláška MZ SR 45/2024 o obmedzovaní ožiarenia obyvateľov z pitnej vody, z prírodnej minerálnej vody a z vody vhodnej na prípravu stravy pre dojčatá a vyhláška MŽP SR č. 636/2004 Z. z. o požiadavkách na kvalitu surovej vody a na sledovanie kvality vody vo verejných vodovodoch.

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...