Vyhľadávanie:

7 000 kukiel mala...

7 000 kukiel mala...

Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach otvorila 15. ročník atraktívnej výstavy živých tropických motýľov. Počas celého trvania výstavy je vo vestibule expozícia preparovaných motýľov a iného hmyzu. Piatky a víkendy doplní predaj preparovaného hmyzu.

V skleníku Viktória nájdu návštevníci viac ako sto druhov a foriem motýľov, z tropických lesov južnej a strednej Ameriky, Afriky, či juhovýchodnej Ázie.

„Počas jeden a pol mesiaca sa v našom skleníku vyliahne približne  7 000 kukiel dovezených z trópov celého sveta, niektoré druhy založia aj ďalšiu generáciu a doplnia počty lietajúcich motýľov priamo v našom skleníku,“  prezradil Robert Gregorek, zástupca riaditeľa Botanickej záhrady UPJŠ.

Prvé kukly boli pripravené na liahnutie už týždeň pred otvorením výstavy. Zastúpenie tu však majú aj motýle z vlastného chovu Botanickej záhrady.

Atrakciou výstavy je motýlí obor, Attacus atlas (atlas veľký). Vo svojej domovine je označovaný ako motýľ s haďou hlavou, pravdepodobne preto, že zakončenia jeho krídel pripomínajú hlavu hada. Hovorí sa, že tento motýľ dostal svoje oficiálne meno po obrovi Atlasovi z gréckej mytológie, alebo vďaka kresbe na krídlach, ktorá pripomína mapu.

Viac sa o tomto nočnom motýľovi dozvedáme od Roberta Gregoreka:

„Rekordérom v ríši motýľov je Attacus atlas z ázijských trópov, ktorý svojou plochou krídel je zrejme najväčším v súčasnosti žijúcim motýľom. V rozpätí krídel môže dosahovať aj viac ako 25 centimetrov. Počas predchádzajúcich 14 ročníkov sme mali možnosť vidieť aj výnimočný exemplár, ktorého špičky vystretých krídel boli vzdialené až 28 cm. Nech už je tento motýľ akokoľvek urastený, vždy sa jedná o sviatočný zážitok. Je krásne pestro vyfarbený, vo dne nelieta, keďže je to nočný druh, no poteší pohľad pozorovateľa len veľmi krátku dobu. Aj v optimálnom prípade nežije v dospelom štádiu svojho života viac ako 5  dní. Patrí k druhom, ktorým v dospelosti úplne chýba tráviaci trakt a ako motýľ už hospodári len s energiou získanou počas štádia žravej húsenice. Jeho poslaním je hľadanie partnerky
a založenie potomstva. Po spárení a nakladení vajíčok zahynie.“

A ako je to s dĺžkou života u ostatných druhov motýľov?

„Väčšina druhov absolvuje  v záverečnom štádiu svojho života približne 7 až 14 dní. Prijíma potravu vo forme cukrov z ovocia, rôzne sladké šťavy a predovšetkým  nektár z kvetov. Výnimočne dlho žijú motýle zo skupiny Helikóniovitých, pochádzajúce z trópov Strednej a Južnej Ameriky. V ideálnych podmienkach lietajú aj niekoľko mesiacov.“

Živé motýle v košickej botanickej záhrade je možné vidieť každý deň od 9:00 do 17:00 hod. vrátane víkendov, až do 30. júna 2024.

Attacus atlas, foto: www.freepik.com

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...