Vyhľadávanie:

Uskutočnila sa konferencia o implementácii ESG

Uskutočnila sa konferencia o implementácii ESG

Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky (NKÚ SR), pod záštitou Ministerstva financií Slovenskej republiky a v spolupráci so Slovenskou komorou audítorov, organizoval začiatkom septembra prvú medzinárodnú konferenciu zameranú na implementáciu ESG (Environmental, Social, Governance) reportovania v Slovenskej republike.  

Konferencia priniesla jedinečnú príležitosť na diskusiu o dôležitosti a výzvach s povinným reportovaním o udržateľnosti v súlade s novelizovaným zákonom o účtovníctve a štatutárnom audite. Cieľom konferencie bolo za účasti zástupcov ministerstva životného prostredia, ministerstva financií, súkromného sektora a inštitúcií z oblasti auditu otvoriť a diskutovať otázku implementácie ESG, známe aj ako reportovanie o zodpovednom podnikaní. Diskusia bola vedená so zameraním na skúsenosti, úskalia a výzvy, ktoré prináša povinnosť reportovania o udržateľnosti pre podniky a organizácie v intenciách novej legislatívy.

Aj spoločnosť U. S. Steel Košice, s.r.o. mala na tejto konferencii zastúpenie. Matúš Harakaľ (vľavo), riaditeľ pre účtovné služby a finančné výkazníctvo,  hovoril v diskusii o sociálnych aspektoch implementácie ESG reportovania, spolu s ďalšími zástupcami súkromného sektora.

Ako bolo niekoľko krát uvedené v rámci diskusie, ESG by nemalo byť len o reportovaní, ale najmä o zmene myslenia, udržateľnosti, zodpovednom podnikaní, o  hľadaní príležitostí. Predseda (NKÚ SR) Ľubomír Andrássy k tomu uviedol: „Zavedenie týchto princípov nesmieme vnímať ako zvyšovanie byrokracie alebo ako hádzanie administratívnych polien pod nohy podnikateľom. Environmentálne či sociálne ciele, moderné či zodpovedné riadenie je strategickým krokom na ceste rozvoja spoločností nielen pre súčasné, ale hlavne pre budúce generácie. A na tejto ceste je množstvo cieľov, ktoré nepoznajú hranice národných štátov, týkajú sa nás všetkých, celej ľudskej populácie. Nehovoriac o tom, že zodpovedné riadenie prispieva k vytváraniu hodnoty pre každú zainteresovanú stranu – zamestnancov, zákazníkov, miestnu komunitu či širší región. Takýto pohľad a prístup pomáha zabezpečiť, že ekonomický rast je inkluzívny, spravodlivý a udržateľný.“

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...