Vyhľadávanie:

Saharský prach

Saharský prach

Rok čo rok sa stretávame s javom, kedy nachádzame špinavé autá, špinavé parapety na oknách. Tento jav sa vyskytuje najmä v jarných a letných mesiacoch. Dôvodom je saharský prach, ktorý do našich zemepisných šírok prináša južné prúdenie.

Počas púštnych búrok na Sahare sa piesok dostáva do vznosu a vo forme jemného aerosólu prachu je vynášaný do vrchných vrstiev atmosféry. Pri priaznivých podmienkach atmosférického prúdenia sa takto dostáva až nad naše územie. Pritom je potrebné pripomenúť, že vzdialenosť južných hraníc SR od Sahary je približne 1 700 km.

Saharský prach nie je fenoménom súčasnosti, ale vyskytoval sa v Európe už v dávnej minulosti. Vedecká obec sa o saharský prach zaujíma už vyše 100 rokov. Článok o saharskom prachu napísal dokonca aj Charles Darvin, keď hľadal zdroj jemného prachu, ktorý často pokrýval lode v Atlantickom oceáne. Napr. výsledky paleoklimatickej štúdie Clifford et al. ukazujú, že počas uplynulých 2 000 rokov sa v Alpách vyskytla v určitých obdobiach zvýšená depozícia saharského prachu. Najdlhší interval významných prípadov výskytu saharského prachu bol v období rokov 870 – 1 000, ktoré je zhodné s nástupom teplejšieho obdobia v Európe v tom čase.

Prach zo saharskej púšte síce prichádza na naše územie v tzv. epizódach, ale je nezanedbateľnou súčasťou ovzdušia nad územím Slovenskej republiky. Ako vyplýva z viacerých štúdií, najvyššia pravdepodobnosť výskytu saharského prachu v rámci roka je v období mesiacov apríl – jún. V mesiacoch júl a august je pravdepodobnosť prúdenia vzduchu so saharským prachom nad územie Slovenska stále relatívne vysoká, ale už o niečo nižšia ako v predchádzajúcich troch mesiacoch. Najnižší počet výskytu saharského prachu bol pozorovaný v mesiaci december.

Okrem sprievodného efektu (oranžové zafarbenie oblohy) má saharský prach vplyv aj na socioekonomické aspekty života obyvateľstva (náklady na čistenie zašpinených áut, ale aj iných predmetov v exteriéri). Prítomnosť saharského prachu samozrejme negatívne vplýva na kvalitu ovzdušia, čo sa v niektorých prípadoch prejavuje zvýšenými hodnotami PM10 a PM2,5 nameranými na imisných monitorovacích staniciach.

Zhoršená kvalita ovzdušia v dôsledku výskytu saharského prachu má negatívny vplyv na ľudí s respiračnými problémami. V pamäti máme tohtoročný výskyt saharského prachu počas veľkonočných sviatkov, kedy SHMÚ vydal dokonca odporúčanie na nevykonávanie športových aktivít v exteriéri. V takýchto prípadoch výskytu saharského prachu je potrebné sledovať verejne dostupnú webstránku SHMÚhttps://www.shmu.sk/ a riadiť sa uvedenými pokynmi.

Dedinky, 30.3.2024, Zdroj: autor

Klimatické zmeny, ktorými sme v súčasnosti svedkami, môžu v blízkej budúcnosti zmeniť prúdenie v atmosfére nad Európou tak, že sa bude čoraz viac vyskytovať južné prúdenie. To môže zapríčiniť vyšší počet epizód výskytu saharského prachu v ročnom meradle.

Napriek všetkým spomínaným negatívam, saharský prach je pre ekosystémy prospešný. Prach obsahuje množstvo minerálov a živín, predovšetkým železa a fosforu, ale aj stopové prvky mangánu. Ťažia z neho najmä morské ekosystémy (fytoplanktón a koraly), ale aj dažďové pralesy. Vedci tiež predpokladajú, že prach v atmosfére pomáha potláčať vznik tropických cyklónov a uberá im na sile.

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...