Vyhľadávanie:

Ucháč svetlý

Nočný život netopierov pri jazierku

Nočný život netopierov pri jazierku

Ucháč svetlý

Jazierko v areáli U. S. Steelu je veľmi dôležité aj pre život netopierov. Prichádzajú tu po súmraku, aby sa po dennom spánku napili vody a nachytali komáre a pakomáre, ktoré využívajú vodu ako svoje prostredie na vývoj. Väčšie druhy netopierov lovia aj nočné motýle, ktoré prichádzajú opeľovať rastliny, ktoré kvitnú v noci.

Krajinu a svoje okolie vnímame a poznáme prevažne počas dňa a len málo kedy sme aktívni aj v nočných hodinách.  Pri západe slnka už môžeme badať zmeny, ktoré nastávajú aj v okolí areálu jazierka pred budovou U. S. Steelu. Vtáky sa pripravujú na nocovisko, aby si oddýchli po celodennom zháňaní potravy a starostlivosti o mláďatá a ich miesto preberajú iné, nemenej zaujímavé živočíchy.  Nočnému životu sa prispôsobili netopiere (Chiroptera). Lietajú pomocou dlhých prstov, ktoré vytvárajú krídlo. Na orientáciu v tme používajú svoj radar – echolokáciu. Funguje na princípe ozveny, ktorú vysielajú netopiere svojím nosom (podkováre), alebo papuľkou (ostatné netopiere). Odrazená ozvena im pomáha nielen pri orientácii v priestore, ale aj pri love potravy. Preto majú netopiere veľmi výrazné uši a veľmi citlivý sluch. Netopiere žijúce na Slovensku sa živia len hmyzom. Nepijú krv a nezamotávajú sa do vlasov. Na území Slovenska sa vyskytuje 28 druhov netopierov a všetky sú zákonom chránené. Ich spoločenská hodnota je 500 eur. Prítomnosť netopierov vieme zistiť pozorovaním, alebo pomocou detektora. Detektor je zariadenie, ktoré premieňa echolokáciu na počuteľný zvuk pre človeka a dokonca aj určí presný druh netopierov, ktorý tu lieta. 

Počas mapovania netopierov som zaznamenal štyri druhy, ktoré sa tu vyskytujú:

  • Raniak hrdzavý (Nyctalus noctula) je stredne veľký netopier, ktorý má rozpätie krídel 36 cm. Lieta vysoko vo výškach. Využíva stromové dutiny a štrbiny v panelových domoch ako úkryt. Jeho srsť má hrdzavé sfarbenie, podľa ktorého dostal meno. Hmyz loví aj nad vodou.
  • Večernica Saviho (Hypsugo savii) je menší druh netopiera. Rozpätie krídel je len 22 cm. Srsť je na chrbte zlatistá a spodná strana  je šedobiela. Je to vzácnejší druh netopiera. Obýva skalné pukliny, štrbiny na budovách a nájdeme ho aj pod kôrou stromu. Loví v otvorenej krajine.
  • Netopier pobrežný (Myotis dasycneme) loví hmyz na vodnej hladine. Rozpätie jeho krídel je do 30 cm. Patrí k menej hojným druhom netopierov na Slovensku.
  • Večernica južná (Pipisterllus kuhlii) je netopier prispôsobený mestskému prostrediu. Loví v blízkosti stromov. Rozpätie krídel má 24 cm. Sfarbenie srsti je hnedasté.

V zimnom období sa netopiere ukryjú pred chladom do starých štôlní a jaskýň. Prečkajú obdobie zimy, kedy nemajú dostatok potravy, aby prežili do ďalšieho leta.

Netopiere sa dožívajú vysokého veku. Niektoré označené jedince majú viac než 30 rokov. Sú významnými regulátormi hmyzu a dôležitou súčasťou ekosystému.

Zaslúžia si našu ochranu za službu, ktorú pre nás vykonávajú zadarmo.

Fotografie: Peter Krišovský

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...