Vyhľadávanie:

Zapojte sa do Valentínskej súťaže

Zapojte sa do Valentínskej súťaže

Oslavujete Valentína? Dávate či dostávate v tento deň ruže, čokoládu, idete na romantickú večeru? Napíšte nám, ako zvyknete prežívať sviatok zamilovaných, alebo sa s nami podeľte o svoje spomienky na najkrajší Valentínsky darček, či oslavu.

Najzaujímavejšie odpovede uverejníme a autorov troch odpovedí oceníme.

Jeden z vás získa 2 vstupenky na exkluzívne tanečné divadlo Rómeo a Júlia, ktoré Štátne divadlo Košice uvedie 14. februára a dvaja ďalší získajú luxusné čokolády.

Odpovede posielajte e-mailom na adresu: ifalatova@sk.uss.com do stredy, 9. februára 2022. Nezabudnite uviesť svoje meno a telefónne číslo.

Mená výhercov oznámime na X App vo štvrtok, 10. februára.

 

Kto bol Valentín a prečo je 14. február sviatkom zaľúbených?

Podľa legendy bol Valentín kresťanským kňazom v starom Ríme v 3. storočí, v dobe, keď vládol cisár Claudius II. Claudius bol známy svojou záľubou vo vojnových výpravách a odporom k rodinným vzťahom svojich legionárov. Zastával názor, že ženatý vojak starostlivosťou o rodinu oslabuje svoju bojaschopnosť a obetavosť. Preto zakázal svojim vojakom uzatvárať manželstvá. Práve kňaz Valentín tento zákaz ignoroval a naďalej tajne sobášil zaľúbené páry.  Keď na to cisár prišiel, nechal Valentína zatknúť a 14. februára popraviť.

Sviatok svätého Valentína sa začal v katolíckej cirkvi oficiálne sláviť počas pontifikátu pápeža Gelasia  I.  dňa 14. februára roku 496, keď cirkev svätému Valentínovi zverila do opatery snúbencov a zamilovaných.

William Shakespeare: ROMEO A JÚLIA

Exkluzívne tanečné divadlo

Dynamické, vášnivé divadlo rozprávajúce renesančný príbeh z Verony. Na javisku sa budú odohrávať aj súboje s dýkami, nožmi i rapírmi, originálnymi mečmi vyrobenými v Taliansku. O. Šoth (režisér a choreograf) divákom nechce ponúknuť Rómea a Júliu ako romantický príbeh. Ctí si predlohu a tá vychádza z renesančnej doby, kedy ženy neboli romantické, ale tvrdo pracovali. Júliu chce ukázať ako správnu Talianku, ženu, ktorá sa nebála byť temperamentná. Viac ako o hudbu S. Prokofieva, sa teda opieral o text W. Shakespeara. Mnoho z pôvodnej Prokofievovej hudby vynechal a použil len to najlepšie, následne to doplnil o hudbu W. A. Mozarta a J. B. Pergolessiho, Predstavenie Romeo a Júlia bolo nominované na DOSKY 2006 za réžiu a choreografiu i kostýmy - divadelná Nitra.

Foto: freepik.com
Štátne divadlo Košice-Rómeo a Júlia

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...