Vyhľadávanie:

Cenný recept: 1 tableta vitamínu C denne

Cenný recept: 1 tableta vitamínu C denne

Minulý týždeň zorganizovala WIN (Ženská sieť U. S. Steel Košice) zaujímavý webinár, v ktorom sa účastníci mohli dozvedieť viac o význame a esenciálnej úlohe vitamínu C, ale aj o poruchách príjmu potravy  u detí a mladistvých. Dnes sa s vami podelíme o poznatky súvisiace s jedným z najbežnejších vitamínov – vitamínom C, ktorý je mimoriadne dôležitý práve v týchto zimných dňoch, keď sme viac prechladnutí a chorí. Z prednášky prof. MUDr. Ľudmily Podrackej, CSc., z  Detskej kliniky LFUK a NUDCH sme pre vás vybrali tie najzaujímavejšie informácie.

Za vitamín C boli pridelené až dve Nobelove ceny

Vitamín C má veľmi bohatú históriu, ktorá siaha do polovice 18. storočia, keď skorbut bol smrteľným ochorením a v priebehu jedného storočia zomrelo viac ako milión ľudí práve na skorbut. V období kapitána Cooka kráľovský lekár doktor Lind preukázal, že šťava z citrusov môže liečiť a predchádzať skorbutu a zachránil tak množstvo životov. Trvalo ďalších 200 rokov, kým bola táto substancia izolovaná a dokonca za ňu bola udelená Nobelova cena. Stalo sa tak v roku 1937. Získal ju Dr. Albert Szent-Gyoergyi  biochemik a fyziológ maďarského pôvodu, ktorý pôsobil aj na Lekárskej fakulte v Bratislave.  Ako prvý na svete extrahoval látku z kapusty, papriky a pomarančov. Druhým nositeľom Nobelovej ceny v súvislosti s vitamínom C je Dr. LINUS PAULING zakladateľ molekulárnej biológie, ktorý dokázal, že vitamín C pôsobí preventívne   proti prechladnutiu a "dostatok" množstva vitamínu C môže priaznivo ovplyvňovať  veľkú škálu chorôb. Aj v súčasnosti sa veľa vedeckých projektov zaoberá vitamínom C.

Prečo je vitamín C taký dôležitý?

Tento vitamín syntetizuje drvivá väčšina cicavcov. Je to esenciálny vitamín, bez ktorého nemôžeme fungovať a musíme ho prijímať zvonku. Vitamín C je dôležitý aj pre fyzický aj pre mentálny vývoj dieťaťa. Je veľmi dôležitý pre správne regulujúce imunitné funkcie a má množstvo využití v organizme. Ľudia si nevedia syntetizovať vitamín C, a preto sú odkázaní na zdroje ku ktorým patria citrusové plody, kivi, jahody, ale aj zelenina, najmä paprika a brokolica.

  • Najznámejší je jeho vplyv na imunitu. Vitamín C  zvyšuje odolnosť proti infekciám, najmä vírusovým. 
  • Je dôležitý vo všetkých fázach imunitného procesu. Má význam pri kolagéne, štruktúra cievnej steny pozostáva z kolagénu, napomáha procesom hojenia, pri zápaloch a je najúčinnejším antioxidantom  - chráni bunky pred poškodením z kyslíkových radikálov.

 

Ako by sa mohol prejaviť deficit vitamínu C

  • folikulárna hyperkeratóza
  • perifolikulárne krvácanie
  • zápal a krvácanie  ďasien – čo je prvým príznakom nedostatku vitamínu C
  • ťažšie hojenie rán

 

Kto je ohrozený nedostatkom vitamínu C?

Sú to pacienti, ktorí majú poruchu výživy, vstrebávania z čreva a ďalej:

  • chronická malnutrícia
  • malabsorpcia
  • nesprávna výživa
  • fajčiari
  • deti
  • dialyzovaní pacienti

Vyššie nároky na vitamín C vznikajú počas tehotenstva, dojčenia, pri nadmernej fyzickej a duševnej záťaži, pri zdĺhavom hojení. Dostatok vitamínu C potrebujú aj športovci, fajčiari a seniori.

Aj pri  ťažkom priebehu ochorenia na COVID-19 sa osvedčilo podávanie zvýšených dávok vitamínu C intravenózne – 6 – 12 gramov a zistilo sa, že títo pacienti mali ľahší priebeh.

Zhrnutie

Vitamín C je esenciálny mikronutrient a antioxidant, má dôležité biologické funkcie, zvyšuje odolnosť proti infekciám, preukázateľne znižuje závažnosť priebehu a trvanie prechladnutia, vysokodávkovaný vitamín C znižuje mortalitu kriticky chorých. Má aj mnohé ďalšie benefity. Je bezpečný a lacný.

Cenný recept, ktorý poznali aj naši rodičia a starí rodičia: 1 tableta vitamínu C denne.

foto: freepik.com

Odporúčané dávky

Vitamín C mg/d

0-6 mesiacov

   40 mg

 6-12 mesiacov

   50 mg

 1-3 roky

   15 mg

 4-8 rokov

   25 mg

 9-13 rokov

   45 mg

 14-18 rokov

   75 mg chlapci

   65 mg dievčatá

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...