Vyhľadávanie:

Vyobjímaj vegetariána/ku

Vyobjímaj vegetariána/ku

 

Nešliapnite na včelu, noc pre netopiere, vyobjímaj vegetariána/ku, deň zberu kameňov... na prvý pohľad sú to úsmevné výzvy, ktoré tvoria súčasť eko-kalendára.

Vo svete, ktorý sa mení rýchlejšie ako kedykoľvek predtým, je starostlivosť o životné prostredie mimoriadne dôležitá. Ochrancovia prírody nám zostavili neobyčajný kalendár - sprievodcu plných výziev a tipov, ktoré nám všetkým pomôžu urobiť niečo pre našu planétu. Prinášame vám septembrové témy, ako aj kalendár v pdf verzii.

 eko-kalendár august - december 2024

September 2024

1. september
Medzinárodný deň primátov

Tento deň je venovaný záchrane a ochrane primátov všetkých druhov vrátane šimpanzov, opíc, orangutanov, goríl a mnohých ďalších. Animal Defenders International (ADI) založil Deň primátov v roku 2005 so zvláštnym zameraním na ukončenie experimentov na opiciach za účelom výskumu chorôb. Podľa Medzinárodnej únie pre ochranu prírody (IUCN) je viac ako tretina primátov považovaná za kriticky ohrozené alebo ohrozené druhy.

5. september
Medzinárodný deň charity

Od roku 2013 je stanovený Organizáciou Spojených národov Medzinárodný deň charity, ktorý pripadá práve na 5. septembra. Ide o výraz podpory a úcty organizáciám i jednotlivcom po celom svete, ktorí pomáhajú, kde je potrebné, na dobrovoľníckej a filantropickej báze. Prečo práve 5. septembra? Na počesť jednej veľmi významnej humanitárnej pracovníčky. V tento deň, roku 1997 zomrela Matka Tereza, ktorá za svoj život dostala mnoho ocenení za humanitárnu pomoc a dokonca bola vyhlásená za blahoslavenú.

6. september
Svetový deň bahniakov

Svetový deň bahniakov (World Shorebirds Day) bol vyhlásený za účelom čo najviac zvýšiť povedomie verejnosti o dôležitosti ochrany a výskumu týchto jedinečných, spravidla extrémne ďaleko migrujúcich, často ohrozených a silne ubúdajúcich druhov vtákov.

7. september
Medzinárodný deň čistého ovzdušia za modrú oblohu

Medzinárodný deň čistého ovzdušia za modrú oblohu vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN na 7. septembra s cieľom posilniť medzinárodnú spoluprácu pri zlepšovaní kvality ovzdušia a znižovaní jeho znečistenia. Vyhlásenie bolo vykonané prostredníctvom rezolúcie 74/212 a prijaté na 52. plenárnom zasadnutí tohto zhromaždenia 19. decembra 2019.

7. september
Medzinárodný deň povedomia o supoch

Vzhľadom k tomu, že niektorým druhom supov vážne hrozí vyhynutie, má Medzinárodný deň povedomia o supoch za cieľ vzdelávať a obracať pozornosť verejnosti k úlohe tohoto tvora pre blaho životného prostredia.

9. september
Európsky týždeň recyklácie batérií

Cieľom je pripomenúť verejnosti dôležitosť triedenia a recyklácie batérií. Každý deň sa v Európe do obehu dostane zhruba 13,3 milióna batérií, ročne 3,33 miliárd. Približne tri štvrtiny z nich sú odovzdané na recykláciu. Vyhlasovateľom kampane je združenie národných organizácií pre zber batérií EUCOBAT.

16. september
Deň zberu kameňov

Staňte sa na jeden deň geológom a pozrite sa, aké zaujímavé kamene môžete nájsť vo vašom okolí. Prečítajte si knihu o miestnych horninách alebo použite internet a zistite, čo nájdete.

16. september
Medzinárodný deň ochrany ozónovej vrstvy

Vznik tohto dňa sa datuje k 16. septembru 1987, kedy bol podpísaný svetoznámy Montrealsky protokol. Jeho cieľom je dlhodobo obmedziť vypúšťanie chemických látok, ktoré ničia ozónovú vrstvu, do atmosféry. Tridsať rokov po podpísaní Montrealského protokolu bolo pozorované postupné uzatváranie ozónovej diery. Vzhľadom na chemické vlastnosti plynov, zodpovedných za likvidáciu ozónu, možno však očakávať, že ich vplyv bude pokračovať najmenej ďalších 50 až 100 rokov.

16. september
Týždeň bez odpadu

Zero Waste Week je ekologická kampaň na zníženie odpadu na skládkach a koná sa každoročne počas prvého celého týždňa v septembri. Ide o nekomerčnú kampaň, ktorej cieľom je demonštrovať prostriedky a metódy na zníženie plytvania, vytvoriť komunitnú podporu a zvýšiť povedomie o rastúcom probléme plytvania a znečistenia životného prostredia.

16. september
Európsky týždeň mobility

Európsky týždeň mobility je najrozsiahlejšou kampaňou na svete, zaoberajúcou sa udržateľnou mobilitou. Koná sa od roku 2002, vždy tretí týždeň v septembri a končí medzinárodným dňom bez áut. Každý ročník má svoje motto a súčasťou programu sú akcie spojené s udržateľnou dopravou, ako napríklad cyklojazdy, prednášky či festivaly, dochádza aj k dočasnej uzávierke niektorých ulíc automobilom a k otvoreniu ulíc peším a cyklistom.

17. september
Svetový deň manty

Tento špeciálny deň bol vytvorený na oslavu mant a zvýšenie povedomia o hrozbách, ktorým títo krásni a tajomní morskí obri čelia.

17. september
Buď pripravený

Byť pripravený na riešenie mimoriadnej udalosti, je dôležité pre každého a práve o tom je Get Ready Day! Je povzbudením pre jednotlivcov, rodiny a komunity, aby zvážili, čo je potrebné v prípade prírodných katastrof, pandémií a ďalších krízových udalostí.

18. september
Svetový deň monitorovania vody

Svetový deň monitoringu vody je medzinárodný deň založený v roku 2003 americkou nadáciou pre čistú vodu (ACWF) ako celosvetový vzdelávací program. Program, následne nazvaný „World Water Monitoring Challenge“ a „EarthEcho Water Challenge“, si kladie za cieľ vybudovať verejné povedomie a zapojenie do ochrany vodných zdrojov po celom svete tým, že umožní občanom vykonávať základné monitorovanie ich miestnych vodných zdrojov.

20. september
World Cleanup Day

Celosvetový upratovací deň (World Cleanup Day) je najväčšia globálna dobrovoľnícka akcia, ktorá v jeden deň spojí milióny dobrovoľníkov z krajín celého sveta.

20.september
Európsky týždeň udržateľného rozvoja

Európsky týždeň udržateľného rozvoja (ETUR) je celoeurópsky festival podujatí, ktoré propagujú myšlienky udržateľného rozvoja a spolu s ním aj organizácie a jednotlivcov, ktorí udržateľne žijú. Každoročne sa ho zúčastňujú desaťtisíce ľudí po celej Európe.

21. september
Deň nulových emisií

Účelom Dňa nulových emisií je dať našej planéte každý rok aspoň na jeden deň pauzu od fosílnych palív a všetkého, čo sa vypúšťa do ovzdušia. To zahŕňa skleníkové plyny, znečisťujúce látky, mikročastice a ďalšie emisie, ktoré poškodzujú našu planétu a zdravie.

21. september
Medzinárodný deň pánd červených

Nezisková organizácia Red Panda Network od roku 2010 vyhlasuje tretiu septembrovú sobotu ako ,,Medzinárodný deň pánd červených", do ktorého osláv sa každoročne zapája stovka inštitúcií po celom svete.

21.september
Týždeň FSC lesov

SC Forest Week (predtým FSC Friday) je celosvetová kampaň na zvyšovanie povedomia spotrebiteľov o udržateľnom lesnom hospodárstve a zodpovednej spotrebe. Prináša držiteľom licencie FSC po celom svete príležitosť spojiť svoje sily a predviesť úsilie o udržateľné lesníctvo. V dôsledku toho budú spotrebitelia pri nakupovaní viac dbať na výber produktov z udržateľných zdrojov.

22. september
Deň bez áut

Európsky deň bez áut iniciovala Európska komisia v roku 2000 a odvtedy patrí k významným európskym dňom v ochrane životného prostredia. Akcia si drží stály termín, ktorým je 22. september. Hlavným zámerom kampane je upozorniť na neudržateľný nárast individuálnej automobilovej dopravy v mestách a na rôzne spôsoby jeho riešenia – podporu verejnej dopravy cestnej i železničnej, budovanie cyklotrás, skvalitňovanie priestranstva pre peších a pod.

23. september
Európsky deň ekologického poľnohospodárstva

Prvý jesenný mesiac je už tradične vnímaný ako obdobie, kedy téma biopotravín rezonuje v celom rade európskych krajín. Preto 23. september bol vyhlásený Európskym dňom ekologického poľnohospodárstva ako príležitosti na zviditeľnenie celého biosektora, šírenie príkladov dobrej praxe, inovácií a pokroku v tomto odbore.

24. september
Svetový deň goríl

Svetový deň goríl je každoročná akcia konaná 24. septembra, ktorá oslavuje gorily a dáva globálnym komunitám možnosť podniknúť kroky na ochranu tohto kriticky ohrozeného druhu.

26. september
Svetový deň environmentálneho zdravia

Na 26. septembra bol Medzinárodnou federáciou environmentálneho zdravia (IFEH) vyhlásený Svetový deň environmentálneho zdravia a tento deň sa oslavuje každoročne. Environmentálne zdravie je odvetvie, ktoré sa zameriava na zdravotné vzťahy medzi ľuďmi a ich prostredím.

26. september
Svetový námorný deň

Svet sa spolieha na bezpečný a efektívny medzinárodný lodný priemysel, ktorý je nevyhnutnou súčasťou akéhokoľvek programu pre budúci ekonomický rast udržateľným spôsobom. Svetový námorný deň bol založený v roku 1978 Medzinárodnou námornou organizáciou (IMO).

27. september
Svetový deň cestovného ruchu

Cieľom Svetového dňa cestovného ruchu je iniciovať diskusiu o vplyve cestovného ruchu na planétu a o príležitostiach k udržateľnejšiemu rastu. Medzinárodný deň cestovného ruchu stavia ľudí do centra kľúčových diskusií. Kam speje cestovný ruch? Kam smerujeme? A ako sa tam dostaneme?

27.september
Vyobjímaj vegetariána/ku

Ak poznáte vegetariána, či vegetariánku, objímte ich! Dnešný deň je totiž poctou tým, ktorí urobili krok k životu bez krutosti a naopak ohľaduplnosti k Zemi tým, že vyradili mäso zo svojho pravidelného jedálnička.

27. september
Deň záchrany koál

Koaly, jedny z najobľúbenejších zvierat v Austrálii sú bohužiaľ zraniteľné a ohrozené kvôli strate prirodzeného prostredia, požiarom a chorobám. Save the Koala Day bol vytvorený, aby pomohol populácii tohto nádherného druhu vrátiť sa do zdravého stavu.

28. september
Deň záchrany králikov

Medzinárodný deň králikov nabáda, aby sme ocenili prínos, ktorý králiky do našich životov prinášajú, ale tiež pripomína rôzne spôsoby, ktorými sú králiky poškodzované lekárskymi a kozmetickými testami, lovom pre mäso, či chovom pre kožušiny.

29. september
Medzinárodný deň povedomia o potravinových stratách a plytvaní

Medzinárodný deň informovanosti o potravinových stratách a plytvaní je príležitosťou vyzvať na akciu tak verejný sektor (národné alebo miestne orgány), ako aj súkromný sektor (podniky a jednotlivcov) a stanoviť priority akcií. Pokročiť s inováciami s cieľom znížiť straty a plytvanie potravinami a budovať lepšie a odolnejšie potravinové systémy.

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...