Vyhľadávanie:

V novembri sa bude na Alejovej korčuľovať už pod strechou

V novembri sa bude na Alejovej korčuľovať už pod strechou

V priestoroch Športovo – zábavného areálu na Alejovej ulici v Košiciach začali v týchto dňoch vyrastať oceľové konštrukcie, ktoré budú tvoriť základ zastrešenia ľadovej plochy a pripravené sú aj špeciálne plachty. Samotná stavba sa začala v marci a potrvá do konca septembra. Nasledovať budú ešte terénne úpravy a v novembri sa začne príprava ľadovej plochy. Priestor bude ozvučený, bude mať kamerový systém. Nadácia U. S. Steel Košice pomohla sumou 350 000 eur.

Vaša nadácia nám veľmi pomohla. Bez vašej podpory by sme sa do tejto akcie nemohli pustiť. Náklady na zastrešenie sú 950 000 eur,“ hovorí Viliam Rác, vedúci ŠZA.

Zastrešenie ľadovej plochy je v zimách, aké tu v posledných rokoch máme, nevyhnutné. Keď namiesto snehu padá dážď, voda primŕza, hrúbka ľadu sa zväčšuje. Keď je pekne, slnko po celý čas svieti na ľadovú plochu a aj keď sú vonku mínusové teploty, na ploche je plus 10. Kvalita ľadu trpí, spotreba energií na jeho udržiavanie v obidvoch popísaných príkladoch stúpa.

Ľadová plocha v Športovo – zábavnom areáli je veľmi vyťažená. A to nielen korčuliarmi, alebo partiami, ktoré si chodia zahrať hokej. „Chceme pokračovať v zaujímavých podujatiach, ktoré sme rozbehli v minulosti.  Je to napríklad   Rybníkový turnaj, v ktorom sme tradične veľmi úspešní. Určený je pre širokú verejnosť. Víťazi  postupujú na majstrovstvá Česka a Slovenska a ďalej až na majstrovstvá sveta.  Rybníkový turnaj sa hrá na malé bránky, pravidlá sú jednoduchšie, nie je treba výstroj. Tohto roku sme boli druhí na majstrovstvách sveta,“ hovorí Viliam Rác a dodáva: „Spolupracujeme aj s HC Košice, ako prví sme robili  v Košiciach Winter classic na malom ihrisku.  Chceme niečo podobné zorganizovať aj v tomto roku, pri príležitosti otvorenia zastrešenej ľadovej plochy. A chceme sa tiež vrátiť k non-stop korčuľovaniu. Sme držiteľmi svetového rekordu v nakorčuľovaných kilometroch za 24 hodín – 8 986 km.  A počet 1 600 korčuliarov, ktorí sa zapojili, je zase slovenským rekordom.  Koncept trocha pozmeníme, nebudeme predsa prekonávať vlastné rekordy.“

800 metrov zastrešenej plochy bude mať využitie aj v lete. V priestoroch areálu nie sú kryté športoviská, tak aby pri búrke návštevníci nemuseli areál opustiť, prejdú do krytého priestoru, kde bude niečo ako zábavný park – nafukovacie atrakcie, bazény s člnkami a ďalšie.

Aktuálne je v Športovo – zábavnom areáli k dispozícii 43 rôznych športových aktivít a areál tak drží slovenský rekord. Nikde inde neexistuje podobný areál, ktorý by mal toľko možností na športové využitie. Patrí k nim skateboard park, futbalové ihriská, multifunkčné ihrisko, dopravné ihrisko aj s požičovňou, veľká prekážková dráha, rôzne nafukovacie hrady, kolotoče, tobogán, trampolíny, opičia dráha či exteriérová posilňovňa.

     

 

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...