Vyhľadávanie:

Šalát - ideálny obed v lete

Šalát - ideálny obed v lete

Cezár? Šopský? S kuracím mäsom, rybou alebo syrom? Samozrejme, reč je o šalátoch. V horúcich dňoch sú určite lepšou alternatívou ako vyprážaný rezeň s hranolkami.

„Ľahký obed v podobe chutného šalátu je ideálnou voľbou na letný obed. Skvele zasýti a dodá potrebnú energiu.  Naši zákazníci si môžu „vyskladať“ svoj obľúbený šalát z našej ponuky. Môžu si vybrať kuracie rezančeky, rybu, syr, rôzne druhy zeleniny a dresingov. My ho pripravíme, zabalíme a doručíme do bufetu, ktorý si vyberú.  Plagát s ponukou je  v každom bufete, aj na intranete,“ informuje o letnej novinke Radoslav Lakatoš, manažér spoločnosti Delirest.

Vedeli ste?

Prvá zmienka o šalátoch pochádza z obdobia Rímskej ríše. Počas hodov sa mäso podávalo s bylinkami a zeleninou ochutenou medom, octom a soľou. Slovo Salata (slané) znamenalo „jedlo s dresingom“. Šalát zvyčajne pozostával z hlávkového šalátu, čakanky a cibule, preliaty  olivovým olejom, medom, soľou a octom. Šalát (listy, ktoré pridávame do našich šalátov) dostal názov „šalát“ podľa názvu jedla a nie naopak.

V období renesancie sa šaláty stali  neodmysliteľným doplnkom slávnostného stola. Jedlá sa stávali elegantnejšími, objavovali sa nové produkty,  určovali sa prísne pravidlá etikety. Do jemných, vyvážených šalátov sa pridávali syry, artičoky, špargľa, rôzne koreňové plodiny, víno, rôzne druhy octu, citrónová šťava, olivový olej a soľ. Pridávali sa aj voňavé bylinky a koreniny.

Do 19. storočia sa šaláty skladali z čerstvej zeleniny, byliniek, a ovocia. Od 19. storočia sa v šaláte objavovalo mäso, varená zelenina a zelenina, solené a kyslé produkty, varené vajcia, syr, mäta, petržlen, majonéza. Od 20. storočia sa začali používať všetky druhy mäsa, rýb, húb, konzervovaný hrášok a kukurica, a všetky druhy ovocia. Používať sa začali aj všetky druhy morských plodov: krevety, homáre, chobotnice…

„Dnes si môžeme sami vymýšľať občerstvenie, experimentovať s rôznymi ingredienciami a vytvárať tak novú jedinečnú chuť. Šaláty sú mimoriadne užitočné. Obsahujú vlákninu, vitamíny, bielkoviny, rôzne minerály a sacharidy. A je to jednoducho chutné jedlo,“ hovorí Radoslav Lakatoš.

Foto: freepik.com

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...