Vyhľadávanie:

Prvý zápas sa v Košiciach odohral pred 100 rokmi

Prvý zápas sa v Košiciach odohral pred 100 rokmi

Počiatky (bandy) hokeja v Košiciach

Písal sa 18. december roku 1921. V nedeľu poobede sa Košičania vybrali do sokolského sadu – dnešného Mestského parku. V lete sa tu konali promenádne koncerty, večierky, či iné slávnostné podujatia. Park bol aj miestom pre športovanie. Pestovala sa tu jazda na koni, kúpanie a cyklistika. V zime bolo v parku zriadené klzisko, ktoré sa nachádzalo na mieste dnešných tenisových kurtov, pri korčuliarskom pavilóne. Ten bol postavený v secesnom slohu korčuliarskym spolkom v roku 1909, podľa projektov Júliusa Sandyho.

V spomínaný deň sa však Košičania okrem poobedňajšej vychádzky do zasneženého parku, či rekreačného korčuľovania na ľade, zaujímali o čosi iné. Mnohí totiž skloňovali slovo „hokej“. Vypytovali sa na podrobnosti tohto nového športu a s nedočkavosťou čakali, kým uvidia prvých aktérov hry. Z počutia a zo správ, ktoré sa šírili z iných väčších miest vedeli, že hokej sa stáva obľúbeným zimným športom. Veď v mestách ako Viedeň, Budapešť či Praha už niekoľko rokov počas

zimných mesiacov sa každú nedeľu na klziskách hrali hokejové stretnutia. A tieto zápasy boli vždy sprevádzané i vekou návštevou divákov, ktorí s nadšením prijali tento „zimný futbal“. Diváci so zvedavosťou očakávali prvý hokejový zápas. Samotná návšteva - vyše 2000 divákov, svedčila o veľkom záujme Košičanov.

Tiesnili sa hlava pri hlave, prilepení jeden na druhom, aby aspoň ako tak videli hráčov na ľade. V tom čase chýbali tribúny pri korčuliarskej ploche a obecenstvo stálo za drôteným plotom, popri vyznačených čiarach ihriska. Ak hovoríme o čiarach, bolo tomu naozaj tak. Ani hracia plocha nebola ohraničená mantinelmi a celkový obraz v prvých rokoch hokeja bol podstatne odlišný od toho, ktorý poznáme dnes. V Uhorsku a po vzniku ČSR aj na Slovensku, sa totiž spočiatku presadil bandy hokej. Išlo o hokej s odlišnými pravidlami od známeho kanadského hokeja. Mantinely boli nahradené bielymi čiarami a hralo sa podobne ako vo futbale na outy a rohy. Boli tu i ďalšie odlišností.

Bandy hokej hrali 7 členné mužstvá a zápas sa hral na dva polčasy, ktoré zvyčajne trvali 30 minút. Aj v hokejových bránkach, oproti tým v kanadskom hokeji, bol podstatný rozdiel. Boli až tri krát väčšie (cca 3x2m), podobné dnešným hádzanárskym. Nehralo sa s pukom, ale s koženou loptičkou a krátkymi, dole zahnutými palicami. Samotný bandy hokej nekládol veľké požiadavky na výstroj. Hráči mali vlastné korčule, obliekali si nohavice, zvané pumpky a dresy mali väčšinou zapožičané od futbalistov, aby v zime zbytočne neležali v skladoch.

Kanadský hokej sa na Slovensku presadil až koncom 20-tych rokov a definitívne na celom území sa ustálil až v 30-tych rokoch. Po prvej svetovej vojne sa zlepšili podmienky pre rozvoj športu.

Predvojnový Český svaz hockeyový rozšíril svoju pôsobnosť aj na Slovensko a premenoval sa na Československý svaz hockeyový (ďalej ČsSH). Združoval odbory kanadského, bandy a pozemného hokeja. Na území Slovenska sa však preferoval bandy hokej. Do tajov a pravidiel tohto športu zasvätili Košičanov Česi, ktorí tú slúžili ako vojaci. O rozvoj hokeja sa pričinili hlavne dr. Fleischman, ktorý hral za národné mužstvo Čiech už pred prvou svetovou vojnou, ďalej nnpor. Lepier, dr. Brož a dr. Řepáč. Oni organizovali hokej pri vtedajšom venskom športovom klube (ďalej len ČsŠK).

Vráťme sa však k prvému spomínanému zápasu. Proti ČsŠK, ktorého mužstvo tvorili prevažne českí hráči sa postavilo mužstvo maďarského športového klubu KAC (Kassai Atletikai Club).

„Popularita športu je u nás tiež na vzostupe, lebo ako sme sa dozvedeli, na klzisku v Széchény liget vedú dve hokejové mužstvá KAC a Športový klub už dlhšiu dobu dôkladne tréningy. Za krátky čas pokročila ich príprava natoľko, že tieto dve mužstvá už zajtra proti sebe nastúpia

a na klzisku v parku sa tak uskutoční uvádzací hokejový zápas v Košiciach. Hokejový zápas, ktorý sa začne o pol tretej, sa iste bude tešiť veľkému záujmu. Skvelý plagát na toto stretnutie nakreslil maliar Anton Jasusch.“

Zápas sa plánoval uskutočniť o týždeň skôr, ale zlé počasie to neumožnilo. Už v tréningovom zápase, ktorý sa odohral vo štvrtok 15. 12. 1921 sa prejavila vyššia kvalita a skúsenosť hráčov ČsŠK – zápas sa skončil ich víťazstvom 9:2. Aj v nedeľňajšom zápase sa pred skvelým

obecenstvom zrodilo jasné víťazstvo favorizovaného tímu v pomere 12:2, po polčase 6:1.

Góly dali za ČsŠK: Mach, Soukup 2, Dr. Brož 4, Lepier 5, za KAC: Böszörményi 1, Frank 1.

Za mužstvo Športovného klubu nastúpili: brankár Matuška - Hess, Karásek, Lepier, Dr.

Brosch, Soukup a Mach.

Za tím KAC: brankár Hrecke - Frank, Sekerák, Bárta, Burger, Klestinszky a Böszörményi.

https://www.hckosice.sk/novinky/prvy-organizovany-zapas-sa-v-kosiciach-odohral-presne-pred-100-rokmi

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...