Vyhľadávanie:

Ploty v ZOO ozeleneli

Ploty v ZOO ozeleneli

Viacerí z vás sa ma pýtali, prečo počas podujatia Hutníci pre Košice  dobrovoľníci v ZOO prevažne  natierajú ploty.  Odpoveď je veľmi jednoduchá. Poskytol ju riaditeľ ZOO Erich Kočner: „Oplotenie areálu zoologickej záhrady, ktoré postupne vymieňame, má dĺžku viac ako 10 km a je to po Topoľčianskej obore druhý najdlhší plot na Slovensku. Priamo v areáli máme pochôdzkové trasy dlhé asi 8, 5 km a celková dĺžka plotov a ohrád vo vnútri  záhrady je tiež asi 10 km. Nie všetky sa dajú natierať, časť tvoria siete, časť bariéry...  Oceľové alebo železné konštrukcie musíme pravidelne udržiavať, odstraňovať koróziu, natierať. Je to dôležité preto, lebo na skorodovaných plotoch by sa mohli poraniť zvieratá na jednej, ale napríklad aj deti na druhej strane plota.“

Viete si predstaviť tú dĺžku? Keby sa jeden deň začalo s natieraním, trvalo by to týždne, kým by sa „natierači“ prepracovali na koniec. Tím kolegov z košickej ZOO oplotenia starostlivo mapuje a vždy pred našim dobrovoľníckym dňom vyberie tie miesta, na ktorých potrebujú ploty obnoviť najviac.

Minulú sobotu si pre našich dobrovoľníkov nachystali tri pracoviská. Jedným bolo oplotenie okolo tučniakov až po výbehy pre kone, druhá skupina natierala oplotenie v hornej časti, neďaleko surikát a tretia skupina čistila a natierala ploty neďaleko stanového mestečka, ktoré je populárnym miestom dobrodružného podujatia Noc v ZOO.

Pri pohľade na prichádzajúcich dobrovoľníkov sme konštatovali, že je medzi nimi množstvo „starých“ známych, ktorí do ZOO chodia pravidelne. Rozdelenie netrvalo dlho a Jozef Lenard, Alena ČičmancováPeter Héžel z košickej záhrady dali dokopy svoje partie a vybrali sa na stanovištia.

 

 

Hneď na tom prvom, pri výbehu pre kone, sme zastihli tri známe tváre. „Áno, som jedna z tých, ktorí tu chodievajú pravidelne. S deťmi chodíme do ZOO často aj na prechádzky. Jedno z mojich detí sa chce stať v budúcnosti ošetrovateľom zvierat, takže to máme priam ako povinnosť, prísť na dobrovoľnícke podujatie práve do ZOO. Ale chodíme tu veľmi radi,“ povedala nám Andrea Ábelová (vľavo).

K známym tváram patrí aj Marta Oravcová (v strede), ktorá je už na dôchodku, ale naše dobrovoľnícke podujatie nikdy nevynechá.    Ako nám povedala, je tu krásne, nechýba dobrá nálada ani stretnutia s bývalými kolegami. Na dobrovoľnícke podujatia chodí spolu s dcérou Slávkou Nahajovou (na fotografii vpravo).

Marián Lipnický tiež chodieva do ZOO pravidelne: „Zvykol som si, keď deti boli  ešte malé, pravidelne chodili so mnou. Teraz už nemajú čas, tak som na to zostal sám.

Nemohol som túto akciu vynechať.“

Po ceste k svojmu pracovisku sme stretli skupinku dobrovoľníkov, ktorých sme sa opýtali, aká bola ich motivácia vymeniť napríklad kúpalisko za prácu v zoologickej záhrade a na akej lokalite pracujú (odpovedajú zľava doprava).

Tomáš Sanislo:  „Rád pomáham. Okrem toho, môj syn je štipendista, ktorému pri štúdiu pomáha U. S. Steel Košice. Tak sme dnes prišli celá rodina, aby sme sa možno aj takto za pomoc poďakovali.“

Adam Kiraľvarga:  „Aj ja rád pomáham. A v ZOO je veľmi príjemne.“

Tomáš Sanislo – štipendista: „U. S. Steel mi pomáha, tak chcem niečo, aj takýmto spôsobom vrátiť.“

Martin Šima:  „Práce je tu dosť. Natierame staré oplotenie. Najprv ho prebrúsime a potom dávame nový náter. Pracujeme pri tučniakoch.“

Práve oplotenie pri tučniakoch sa nového náteru dočkalo prvý raz po 12 rokoch. S ich chovom začala košická ZOO vďaka štedrej podpore našej spoločnosti. Ruku k dielu priložili teraz aj naši dobrovoľníci a aj vďaka podpore Nadácie U. S. Steel Košice budú ďalej pokračovať v modernizácii čelnej steny chovného zariadenia. Škaredý, sieťový plot vymenia za moderný, sklenený, aby mohli návštevníci lepšie pozorovať život týchto milých zvieratiek.

 

Počas celého dopoludnia sa nezastavila ani partia, ktorá natierala oplotenie okolo stanového mestečka. Chvíľu  na oddych sme im museli doslova nanútiť, keď sme priviezli čerstvú kávu a vynikajúce koláčiky, ktorými sa dobrovoľníkov rozhodla pohostiť ZOO Košice.

Peter Šoltis (na snímke vpravo) nám počas prestávky povedal: „ZOO som si vybral, pretože som chcel prísť aj s rodinou, teda dcérkou a priateľkou. Som na tomto podujatí prvý raz. Pravidelne však chodím na Hutnícku kvapku krvi. Na budúci rok by som sa rád prihlásil do Botanickej záhrady. Postupne plánujem obísť všetky lokality, na ktorých sa podujatie Hutníci pre Košice koná.“

Zamestnanci košickej ZOO si prácu našich dobrovoľníkov veľmi vážia.  „Vaši ľudia vedia makať, presviedčame sa o tom každý rok,“ povedala nám vedúca partie, ktorá natierala ploty okolo kopytníkov Alena Čičmancová.

K tým, ktorí radi priložia ruku k dielu patrí aj Katka Dittelová (na snímke). Okrem podujatia Hutníci pre Košice pracuje Katka ako dobrovoľníčka aj počas Medzinárodného maratónu mieru.

Celý deň bolo veľmi dusno, pár kvapiek dažďa spadlo až vtedy, keď sme sa schádzali na guláš na terase U medveďa. Naši dobrovoľníci mali jedinečnú príležitosť vychutnať si z terasy pohľad do výbehov pre medvede, v ktorých ich aktuálne žije 9.  Najväčšej popularite sa tešil hlavne najmenší prírastok v tejto rodinke – medvedík Artur. Veľmi sa páčil najmä deťom, ktoré si počas dopoludnia užili krásnu prechádzku v spoločnosti štipendistky Barborky Ľapinovej.

My sme ešte chvíľu rozoberali naše dobrovoľnícke podujatie s Erichom KočneromEvou Malešovou. Aj keď horúce a dusné dopoludnie nebolo úplne ideálne, oboch potešila dobre vykonaná práca, ktorá ostala po našich ľuďoch. Ostatne, tak ako vždy.

Ako poďakovanie dostali všetci dobrovoľníci rodinnú vstupenku do ZOO. „Určite prídeme,“ zhodli sa pri odchode, „veď si predsa musíme prísť skontrolovať, či farba dobre drží, prípadne sa pochváliť ďalším členom rodiny s výsledkom našej práce.“

 

Foto: autorka, Peter Šoltis a štipendista Tomáš Takáč

 

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...