Vyhľadávanie:

Detská železnica je opäť o niečo krajšia

Detská železnica je opäť o niečo krajšia

V sobotu 22. júna sa na Košickej detskej železnici v Čermeli zišla už tradičná partia hutníkov - dobrovoľníkov, aby opäť zveľadili detskú železnicu, ktorá mnohým za tie roky prirástla k srdcu. Nápomocní im, tak ako každý rok, boli aj členovia občianskeho združenia Detská železnica Košice.

Aj keď predpoveď počasia veštila dážď od dopoludňajších hodín, počasie vydržalo až do ukončenia prác. Vďaka šikovným rukám našich kolegov sa podarilo dokončiť aj práce pripravené pre prípad daždivého počasia.

Na stanici v Čermeli sa do natierania kontajnera pustili Eva Hunyadiová s dcérou Veronikou, Jana Hoffmannová so synom Jánom, Andrea Mačejová Kamil Jakubčák. Maliarskych prác v interiéri stavadla sa pod vedením Zuzany Lehotskej z Detskej železnice na výbornú zhostili Roman Fedák, Marián Kušnirák a na slovo vzatý odborník na maľovanie interiérov Pavol Králik. Do údržby rušňov sa v depe pustila zohratá dvojica Eduard Kandík Miroslav Feťko.

Mužské ruky a sila boli potrebné aj na trati pri čistení od náletových drevín a zvoze dreva. Pri ťažkej práci sa zapotili František Klimo, Pavel Babej, Ľuboš Sova so synom Adamom, Jozef Mlynarič a Igor Molnár spolu s Mariánom Bonkom z Detskej železnice.

Najpočetnejšia skupinka dobrovoľníkov pracovala na Alpinke pod vedením Petra Kočiška. Práce tam bolo viac ako dosť, od osadenia plota okolo detského ihriska, ktoré hutníci zveľadili minulý rok, cez výsadbu živého plota až po natieranie zábradlia a údržbu areálu.

Do fyzicky náročnejších prác sa pustila mužská zostava v zložení Marcel Novosad, Róbert Jeník, Norbert Mihalik, Michal Tančák a Pavol Petráš. Maľovanie zábradlia a sadenie plota si zobrali na starosť ženy - Michaela a Monika Moravanské, Zita Hromotová, Monika Jeníková a Alica Ridzoňová spolu s Igorom Ridzoňom, ktorý sa postaral o odstránenie hrdze a prípravu plota na maľovanie. Výsledkom ich práce je opäť o niečo krajší areál stanice Alpinka, ktorý bude slúžiť všetkým návštevníkom tejto obľúbenej lokality Košíc.

Na záver sa všetkým účastníkom poďakoval viceprezident pre výrobu Marcel Novosad: „Kapacita počtu dobrovoľníkov na Detskú železnicu sa naplnila takmer okamžite, čo svedčí o tom, že sme už zohratá partia, ktorá sa tu rada každý rok vracia. Ďakujem všetkým, ktorí prišli, pomohli a verím, že sa na železničke zídeme v hojnom počte aj o rok.“

Hutníkom sa za celý kolektív Detskej železnice poďakoval aj Peter Kočiško: „Bez pomoci dobrovoľníkov zo spoločnosti U. S. Steel Košice by železnička nevyzerala tak, ako dnes vyzerá. Za uplynulé roky ste urobili veľké množstvo skvele odvedenej práce.“

Veľká vďaka patrí všetkým našim kolegom - dobrovoľníkom, ktorí každý rok dávajú v čase svojho voľna nielen svoju energiu a šikovnosť, ale aj srdce.

Dovidenia o rok. Nech to para tlačí!

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...