Vyhľadávanie:

Papierové noty vymenili za digitálne

Papierové noty vymenili za digitálne

Komorný sláčikový orchester Musica Iuvenalis, ktorý zoskupuje mladých, talentovaných muzikantov už od roku 1964, Košičanom zvlášť predstavovať netreba. Mohli sme ich vidieť na rôznych samostatných koncertoch, na podujatiach organizovaných mestom Košice alebo KSK.

Začiatkom júla sa orchester vrátil z medzinárodného festivalu Eurochestries v brazílskom meste Sobral, na ktorom sa zišli mladí muzikanti z celého sveta.  Orchester Musica Iuvenalis odohral 5 koncertov s repertoárom, ktorý tvorila klasická hudba autorov Sibelia, Janáčka, Podprockého, ale zazneli tiež Gardelovo Tango  či melódie z filmu Vtedy na západe.

V Brazílii neboli v plnom obsadení, cestovalo 23 muzikantov, ktorí si zároveň na tomto festivale vyskúšali novinku – klasické noty vytlačené na papieri nahradili 11 tabletmi.  Nakúpiť ich mohli vďaka finančnej podpore Nadácie U. S. Steel Košice.

„Chcel som vedieť, či si muzikanti nájdu k tejto novinke cestu. Tablety sme preto vyskúšali na skúške a jednom koncerte ešte pred odletom na festival. Všetci do jedného, ešte aj tí  najkonzervatívnejší muzikanti, ktorí neboli zástancami myšlienky hrať z tabletov, už po prvej skúške povedali, že je to super a už  nechcú nič iné,“ hovorí dirigent Igor Dohovič.

Predtým, keď dirigent na skúške povedal, čo idú hrať, trvalo hodnú chvíľu, kým si muzikanti našli a nalistovali noty vo svojich obaloch, medzi papiermi. Teraz je to otázka piatich sekúnd. Počas pandémie, keď nemohli hrať, si spravili digitálny archív, v ktorom už majú okolo 450 skladieb.  Vyhľadať konkrétnu je otázkou niekoľkých klikov.  Tablety šetria miesta v kufri, muzikanti nevláčia papierové noty, ktoré bolo treba vždy vytlačiť, poskladať....

„Ešte sme nemali čas zoznámiť sa podrobne so všetkými aplikáciami, ktoré majú rôzne pridané hodnoty. Napríklad,  muzikant cvičí doma  jeden nástroj a aplikácia hrá druhý nástroj. Alebo dirigent urobí doma poznámky, ktoré sa cez cloud muzikantom priamo zobrazia. Sú to neskutočné veci, ktoré prácu urýchľujú a zefektívňujú. Vidím v tom neuveriteľný potenciál, ktorý sa zatiaľ ešte nerozvinul. Je to podľa mňa otázka piatich rokov. Teraz budeme hľadať ďalšie možnosti ako zohnať finančné prostriedky na ďalších 8 tabletov, aby sme mali tablety pre všetkých. Budeme v tomto pilotnom projekte určite pokračovať ďalej.  Už sme mali stretnutie aj na TUKE, na ktorom sme hovorili o možnosti vývoja ďalších aplikácií priamo pre nás. Sme veľmi vďační Nadácii U. S. Steel Košice, ktorá nám pomohla vykročiť týmto smerom. Naším snom bolo hrať z tabletov už možno aj desať rokov a teraz sa nám to podarilo,“ poďakoval sa Igor Dohovič.

Najbližšie by mali uvidieť Košičania orchester Musica Iuvenalis 7. septembra, na koncerte, ktorý usporadúva mesto Košice a ktorý bude zároveň aj bodkou za Kultúrnym letom v meste.

Titulná snímka:

Muzikanti na medzinárodnom festivale v Brazílii prvýkrát vymenili papierové noty za tablety.

Foto: archív Musica Iuvenalis

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...