Vyhľadávanie:

Novinky v oblasti ochrany drevín

Novinky v oblasti ochrany drevín

Zákonom č. 202/2024 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov s účinnosťou od 23.07.2024 dochádza k významným zmenám v oblasti ochrany drevín.

Podľa § 47 ods. 4. spomenutého zákona sa menia podmienky pre výrub drevín, ktorý možno vykonať mimo vegetačného obdobia a nie je nutné požiadať o výrub orgány štátnej správy, nasledovne:

  • ak ide o drevinu rastúcu v zastavanom území obce na pozemkoch, ktoré sú územným plánom obce určené na zastavanie, súhlas na výrub dreviny sa nevyžaduje pre stromy s obvodom kmeňa do 60 cm, meraným vo výške 130 cm nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 20 m2,
  • ak ide o drevinu rastúcu v zastavanom území obce na pozemkoch, ktoré nie sú územným plánom obce určené na zastavanie, súhlas na výrub dreviny sa nevyžaduje na stromy s obvodom kmeňa do 80 cm, meraným vo výške 130 cm nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 100 m2 ,
  • ak ide o drevinu rastúcu za hranicami zastavaného územia obce, súhlas na výrub dreviny sa nevyžaduje na stromy s obvodom kmeňa do 90 cm, meraným vo výške 130 cm nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 200 m2.

Upozorňujeme, že je potrebné si preštudovať aj ostatné podmienky zákona v danej oblasti.

V skratke po novom platí, že vnútro areálu USSK podľa územného plánu mesta Košice patrí k zastavanému územiu obce na pozemkoch, ktoré sú územným plánom obce určené na zastavanie, preto stromy s obvodom kmeňa nad 60 cm je možné vyrúbať len so súhlasom mesta Košice, ak nie sú naplnené ostatné podmienky uvedené v §47.

Pre porovnanie so stavom pred prijatím zmeny zákona sa zmenil obvod kmeňa stromu do 40 cm meraným vo výške 130 cm nad zemou na obvod kmeňa stromu do 60 cm.

Kto chce rúbať, musí aj sadiť.

Novela spomenutého zákona problematiku náhradnej výsadby neupravuje, ale v rámci ochrany drevín je to nevyhnutná povinnosť, voči prírode, voči okolitému prostrediu a hlavne pre budúcnosť. Výsadba stromov sa v USSK pravidelne realizuje v dvoch ročných obdobiach v jari a v jeseni. Miesto pre výsadbu musí byť vopred prejednané s odbornými úsekmi ako generel, doprava a energetika, aby budúce stromy neboli prekážkou alebo hrozbou.

Kvalitná ekologická výsadba zahŕňa štyri kľúčové kritériá: správny strom, správne miesto, správny čas a správny účel.

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...