Vyhľadávanie:

Nepodceňujte uštipnutie hmyzom

Nepodceňujte uštipnutie hmyzom

Leto je v plnom prúde, mnohí trávime viac času v prírode, kde sme vystavení rôznym rizikám. Viete, čo máte urobiť, keď vás uštipne hmyz? Kedy je nevyhnutné vyhľadať lekára, či dokonca volať záchranku?

Rady poskytol alergológ doc. MUDr. Norbert Lukán, PhD., ktorý vedie Centrum pre liečbu hmyzovej alergie na IV. internej klinike  Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice. 

Ak vás uštipla včela a žihadlo zostalo v koži, opatrne ho odstráňte pinzetou alebo nechtom. Snažte sa to urobiť čo najskôr, aby ste minimalizovali množstvo jedu vstupujúceho do tela.  Opláchnite miesto uštipnutia čistou vodou a mydlom, aby ste predišli infekcii.  Na zmiernenie opuchu a bolesti priložte studený obklad (ľad zabalený v uteráku) na postihnuté miesto na 10 - 15 minút. Ak máte v domácej lekárničke príslušné antihistaminiká, môžete ich užiť podľa pokynov na obale. Na zmiernenie svrbenia a podráždenia použite voľnopredajné prípravky: gély, prípadne krémy a spreje.  Lekára nie je potrebné vyhľadať pri miernom opuchu a začervenaní, ak sa postihnutie nezhoršuje. Ak je poštípaný bez celkových príznakov, ako sú ťažkosti s dýchaním, nevoľnosť, pocit na odpadnutie, vracanie alebo závraty.

„Ak sa neobjavujú celkové príznaky do 1 hodiny, prípadne vidíte zlepšenie v priebehu ďalších hodín až dní, nemáte iné príznaky ako je infekcia rany, zvýšená bolesť alebo horúčka, našu pomoc nebudete potrebovať,“ vysvetľuje alergológ.  

Uštipnutie hmyzom,  a to nielen včelou alebo osou, môže spôsobiť menej závažné, no stále nepríjemné následky. Napríklad infekcie. „Ak sa rana infikuje, môže to viesť k lokálnemu zápalu, ktorý si môže vyžadovať liečbu antibiotikami. Niektorí ľudia môžu mať silný  opuch a bolesť, teda výrazné lokálne reakcie, ktoré môžu trvať niekoľko dní, neznamená to však alergiu.“

Uštipnutie na tvári alebo v ústach

Silný opuch na tvári po uštipnutí včelou alebo osou môže byť príznakom vážnejšej reakcie, najmä ak je sprevádzaný inými príznakmi. V takom prípade by ste mali okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Ak je opuch výrazný, zasahuje do oka, úst alebo hrdla, alebo ak máte ťažkosti s dýchaním, okamžite vyhľadajte pohotovosť alebo volajte záchrannú službu.

„Najmä v týchto mesiacoch buďte veľmi opatrní pri pití nápojov z tmavých fliaš, alebo z plechoviek, do ktorých sa môže vkradnúť bodavý hmyz. Uštipnutie v ústach alebo hrdle znamená riziko ohrozenia života zadusením. Silný opuch na tvári po uštipnutí včelou môže byť nebezpečný, najmä ak je spojený s alergickou reakciou. Preto je dôležité vyhľadať lekársku pomoc čo najskôr,“ upozorňuje doc. Lukán.

Najhoršie, čo sa môže stať po uštipnutí včelou alebo osou je vznik alergickej reakcie u vnímavých jedincov. Najzávažnejšia forma alergie na jed hmyzu je známa ako anafylaxia a môže byť život ohrozujúca.

Miernejšiu formu alergickej reakcie predstavujú vyrážky, žihľavka alebo svrbenie celého tela, opuchy kože (napr. tvár, ruky, nohy), ak sa objavujú ťažkosti s dýchaním, nevoľnosť, pocit na odpadnutie, vracanie alebo závraty, narastá riziko vážnejších foriem anafylaxie.

Príznaky ťažšej anafylaxie:

Respiračné ťažkosti: dýchavičnosť, sipot alebo neschopnosť dýchať, opuch hrdla alebo jazyka, ktorý môže viesť k zablokovaniu dýchacích ciest

Kardiovaskulárne problémy: zrýchlený alebo nepravidelný srdcový tep, pokles krvného tlaku, čo môže viesť k šoku, slabosť alebo bezvedomie

Gastrointestinálne príznaky: nevoľnosť, vracanie alebo hnačka, bolesť brucha

Neurologické príznaky: závraty, mdloby alebo strata vedomia

Ak má niekto príznaky ťažšej formy anafylaktickej reakcie, je dôležité okamžite konať:

1. Volať záchrannú službu: 112 alebo miestne číslo na tiesňové volanie. Informujte ich o podozrení na anafylaxiu.

2. Poloha a starostlivosť: Ak je postihnutý pri vedomí, položte ho do pohodlnej polohy s vyvýšenými nohami. Ak je v bezvedomí a nedýcha, začnite s resuscitáciou (umelým dýchaním a masážou srdca).

Po zvládnutí akútneho stavu má pacient podstúpiť vyšetrenie na špecializovanom pracovisku, ktoré má dostatočné skúsenosti s diagnostikou a liečbou alergie na jed hmyzu. Špecialisti zabezpečia príslušnú diagnostiku, vybavia pacienta pohotovostným balíčkom, ktorý obsahuje adrenalínové pero, antihistaminikum, prípadne sa odporúča pridať kortikoid a sprej na uvoľnenie priedušiek. Ak pacient spĺňa medicínske kritéria, je mu navrhnutá liečba alergénovou imunoterapiou.  

„Je dôležité byť si vedomý týchto potenciálnych rizík a byť pripravený rýchlo konať v prípade závažných reakcií. Ak máte diagnostikovanú alergiu na jed hmyzu, je vhodné nosiť so sebou adrenalínový autoinjektor a informovať blízkych o vašom stave,“ uzatvára doc. Lukán.

Centrum pre liečbu hmyzovej alergie je súčasťou imunoalergologickej ambulancie IV. internej kliniky nemocnice na Rastislavovej ulici.  Je jedným z najstarších, bolo zriadené v roku 2008 s podporou hlavného odborníka. Centrum poskytuje komplexnú diagnostiku, liečbu a odborné poradenstvo najmä pacientom z východoslovenského regiónu.

 

Titulná fotografia: freepik.com

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...