Vyhľadávanie:

Nazreli sme do zákulisia Národného divadla Košice

Nazreli sme do zákulisia Národného divadla Košice

Minulý piatok sme s výhercami našej súťaže na X App Košice a ich rodinnými príslušníkmi nazreli do priestorov Národného divadla Košice, do ktorých sa bežný divák len tak nedostane. Množstvom informácií z histórie a zaujímavostí nás zahrnuli Lenka Papugová a Lukáš Kopas, ktorý je lektorom dramaturgie.

Užili sme si pobyt na javisku, aj keď pred prázdnym hľadiskom:-) Asi najviac otázok sa týkalo „točne“, ovládania svetiel, jamy pre orchester... Hneď prvá otázka znela, či služby šepkárok využívajú aj operní speváci. Dozvedeli sme sa aj o úlohe inšpicienta, ktorý riadi celé predstavenie.

Zo salónika, v ktorom sa konajú tlačové konferencie alebo malé recepcie po uvedení premiérových predstavení, sme sa doslova vyštverali na galériu, ktorá je známa pod názvom „kikiriki“.

Prešli sme zákulisím divadla, v ktorom sú šatne umelcov, priestory pre techniku, kulisy a dostali sme sa až do podzemia divadla a tunela, ktorý vedie popod Hlavnú ulicu a spája tak historickú budovu s budovou riaditeľstva. Všetci boli veľmi prekvapení, keď sme z administratívnej budovy vyšli von a chvíľu trvalo, kým sa poniektorí zorientovali, kde sme sa to vlastne ocitli. Odtiaľ sme sa presunuli do parku za divadlom, kde vyúsťuje „tajný východ“.

„Prehliadka bola veľmi zaujímavá, bežný človek sa do týchto priestorov nedostane, stálo to za to,“ zhodli sa Elena a Miroslav Bohunickí.

Veľmi spokojný odchádzal aj Igor Novák, ktorý nám povedal, že prehliadka veľmi zaujala jeho aj jeho deti, a to hlavne podzemné priestory.

„Veľmi milo ma to prekvapilo, ani som nevedela, čo divadlo vlastne obsahuje, podzemie bolo fascinujúce. Určite sa  vyberiem aj na nočnú prehliadku a určite zoberiem aj známych,“ zhrnula svoje dojmy Katarína Dittelová.

Večer sa výhercovia zúčastnili premiéry absurdnej komédie Perplex, ktorú Národné divadlo Košice uviedlo na Malej scéne.

   

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...