Vyhľadávanie:

Naši kuchári v Paríži

Naši kuchári v Paríži

S Ferom Sedlákom hovoríme nielen o gastronomických zážitkoch z Paríža

Koncom marca získali na gastronomickej súťaži spoločnosti Delirest Culinary cup štyroch krajín v Budapešti pohár víťazov a pozvanie na najväčšiu svetovú gastro výstavu do Paríža František SedlákKristián Kandráč z Repre reštaurácie vo Vstupnom areáli USSK.

Návštevu Paríža absolvovali minulý týždeň. Ako bolo? Opýtali sme sa šéfkuchára a kreatívneho riaditeľa Fera Sedláka:

Bola to obrovská potravinárska výstava SIAL, na ktorej prezentovali svoje produkty výrobcovia z celého sveta.  Zastúpené tam boli takmer všetky krajiny Európy, Ameriky, arabské krajiny, ktoré mali najkrajšie stánky.  Predstavovali potraviny, ale aj kvalitné polotovary, alebo spracované potraviny, ktoré uľahčujú kuchárom prácu. Táto výstava oslavovala v tomto roku 60. výročie. Škoda, že Slovensko malo veľmi malé zastúpenie, videl som akurát firmu, ktorá spracúva tigrie orechy.

Čo vás zaujalo najviac?

Pavilón mäsa. Bol to veľký pavilón, v ktorom rôzne štáty prezentovali mäso a jeho spracovanie aj takými postupmi, aké sa ešte na Slovensku nepoužívajú.  Bolo fajn to vidieť.

Aj ste si odniesli nejaký nápad, ktorý budete chcieť vyskúšať doma?

Nápadov je veľa. Nielen z výstavy, ale najmä z ochutnávania jedál v parížskych reštauráciách. Dali sme si takú „tour“ po reštauráciách, kaviarňach a cukrárňach a ochutnali a prešli sme toho celkom dosť.  Ochutnal som napríklad skvelý Beef Bourguignon  (hovädzie po burgundsky), spracovaný spolu s foie gras (husacia pečeň). Jedli sme tiež skvelé francúzske ustrice a moja manželka prvý raz v živote ochutnala slimáky. Slimáky boli veľké, špeciálne chované pre gastronómiu.

A čo cukrárne?

Prešli sme ich asi 15. Sú na naše pomery extrémne drahé, jeden dezert stál okolo 10 eur, ale už keď sme tam boli, tak sme museli ochutnať. Spolu možno aj 15 – 20 dezertov. Na Champs-Élysées stojí dezert, keď si ho vezmete so sebou, 10 eur, ale keď si ho dáte v cukrárni tak 17 eur. Prešli sme si aj známych cukrárov, ktorých poznáme zo sociálnych sietí aj na Slovensku. K niektorým sme sa ani nedostali. Pred ich cukrárňami stáli dlhé rady, na hodinku, dve čakania. Tak sme to vzdali.

 

S koľkými kilami naviac ste sa vrátili?

To neviem a radšej to ani nechcem vedieť  , ale veľa ich nebude, pretože sme nielen ochutnávali a jedli, ale denne sme prešli aj 25 a viac kilometrov. Pozreli sme si všetky dominanty a historické miesta Paríža. V meste bolo cítiť, že sa tam prednedávnom konala olympiáda, je dosť zničené. Parky a veľké plochy, na ktorých sa zhromažďovali davy ľudí sú uzavreté, oplotené, opravujú a rekonštruujú sa.

Prinesiete nejakú zaujímavú novinku aj do našich kuchýň?

Rád by som niečo nové vyskúšal, budem sa snažiť urobiť nejaké prepojenie, možno v podobe zaujímavého dezertu. Určite treba cestovať, ochutnávať a hľadať nové nápady.

Foto: archív Fera Sedláka

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...