Vyhľadávanie:

Naše rodiny na podvečernej prehliadke ZOO

Naše rodiny na podvečernej prehliadke ZOO

Včera sme s rodinami z projektu Sme s vami v pravý čas prežili veľmi príjemné popoludnie a podvečer v ZOO Košice. K siedmim rodinám sa pripojila aj viceprezidentka pre financovanie Silvia Gaálová s dcérou Olíviou a riaditeľ pre Vonkajšie vzťahy Ján Bača.

Rodiny privítal riaditeľ ZOO Košice Erich Kočner a potom nasledovala prehliadka záhrady so sprievodcom Josefom Kindlom, ktorý toho o zvieratách vie naozaj veľa.  Okrem poskytnutých informácií mal aj kopu otázok.

Je zebra čierna s bielymi pruhmi, alebo je to opačne? Ako dlho vydrží ťava bez vody? Môžu sa na jednom mieste stretnúť tiger a lev? Odpoveď „áno“ ho poriadne zaskočila. Po vysvetlení, že predsa v ZOO, uznal, že odpoveď je správna.

  

Deti i dospelí sa dozvedeli napríklad aj o úspešnom chove plameniakov v košickej ZOO a viacerí uhádli, čo spôsobuje ich sfarbenie.  Ružovú farbu totiž získavajú vo voľnej prírode z vodných baktérii a beta karoténu, ktorý sa  nachádza v krevetách a riasach, ktoré sú súčasťou ich potravy.

 

Nielen deti sa veľmi tešili na surikaty a ich kŕmenie živými svrčkami. Malé šelmy, ktoré vyzerajú, akoby neustále zvedavo pozorovali život okolo seba, zaujali najmä Tea a Timona Vagašovcov ale aj Richarda a Alexandra Zlackých. Dospelých zaujala aj informácia o tom, že surikaty sú obratní lovci, ktorí si poradia nielen s hmyzom, hlodavcami či jaštericami, ale aj s jedovatými hadmi a škorpiónmi.  Malé, zvedavé šelmy obdivoval aj najmladší  člen našej skupiny Tobias Beneš.

  

V podvečernej záhrade sme boli už takmer sami. Čakala nás ešte zastávka pri chovnom zariadení pre tučniaky, ktoré patria k hlavným „magnetom“ košickej ZOO, pretože tá je jediná, ktorá na Slovensku chová tučniaky jednopáse. Začiatky chovu boli komplikované, rozpačité a chovateľom sa nedarilo, ale napokon sa z nich stali medzinárodne uznávaní odborníci.  Od roku 2018 vedie košická ZOO Európsky záchranný program pre tento druh. Mláďatá z Košíc našli svoj domov v iných zoologických záhradách po celej Európe.

  

Už trocha aj unavené rodinky sa potešili záverečnej a mimoriadne chutnej „bodke“ za našim stretnutím. Čakala nás totiž grilovačka. Grilované špekáčiky, slaninka, cibuľa... kto si čo opiekol, to si aj zjedol Samozrejme, ražňov sa chytili najmä muži a chlapci, ale zahanbiť sa nedali ani poniektoré dámy.  My sme sa pri ochutnávaní špekáčikov dozvedeli, že všetky naše rodinky majú pekné leto, že Teo Vagaš a Rišo Zlacký sa už tešia do školy (idú do prvej triedy, tak je to pochopiteľné ). Staršie deti by naopak uvítali ešte zopár prázdninových týždňov navyše.

Aby staršie deti neboli z blížiaceho sa návratu do školských lavíc smutné, správkyňa Nadácie U. S. Steel Košice Slávka Tvrdoňová pozvala všetky rodiny na podujatie, ktoré organizuje v závere mesiaca pre deti z detských domov. Bude to rozlúčka s letom ako sa patrí, plná športových a zábavných súťaží, ale aj dobrého jedla. My budeme pritom a určite vám o tom napíšeme.

Foto: Ján Kisucký

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...