Vyhľadávanie:

Na MFF Art Film aj medzinárodná súťaž hraných filmov

Na MFF Art Film aj medzinárodná súťaž hraných filmov

Jednou z najatraktívnejších súťaží 30. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Art Film, ktorý sa začne doslova už o pár dní, bude Medzinárodná súťaž hraných filmov. V aktuálnom ročníku súťaže možno nájsť snímky rozličných žánrov z rôznych kontinentov. Významné zastúpenie v ňom má triler, no súčasne sekcia ponúka aj komediálny, hudobný, či originálny slovenský tanečný titul. Zostavovateľom sekcie je umelecký riaditeľ festivalu Martin Palúch, ktorý uvádza: "Absolútna väčšina zo súťažných snímok v posledných mesiacoch zarezonovala aj na významných svetových filmových podujatiach. Ide o výrazné režijné počiny a sme veľmi radi, že sa ocitli vo vzájomnej konkurencii v atraktívnej súťažnej sekcii Art Filmu."

Nenechajte si ujsť napríklad originálny dystopický triler ZENIT režiséra Györgyho Kristófa, rodáka z Košíc, ktorý vyrozpráva príbeh o dynamike moci a formovaní politickej scény nielen vo východnej a strednej Európe počas posledných dekád, a to netradične pomocou tanca a pohybu. „Toto dystopické sci-fi vychádza z našej traumy z politických zmien, ktoré nastali po páde komunizmu v roku 1989 v krajinách východnej Európy a bohužiaľ trvajú dodnes. Je to reflexia zneužívania moci, korupcie aj sily zjednoteného hlasu ľudí,” hovorí György Kristóf a dodáva: „Som presvedčený, že je možné rozpovedať zrozumiteľný filmový príbeh bez slov, len prostredníctvom tanečného jazyka“

 Príbeh unikátnej snímky sa točí okolo väzňa, ktorý mal oslobodiť seba aj svojich sú pútnikov. Vodcovstvo skupiny v ňom však prebudí túžbu po moci. Hlavným choreografom snímky je medzinárodne uznávaný slovenský choreograf Anton Lachky, ktorý už dvadsať rokov vedie úspešný tanečný súbor v Belgicku.

O udelení prestížnych ocenení Modrý anjel za najlepší film, najlepšiu réžiu a najlepší ženský a mužský herecký výkon v Medzinárodnej súťaži hraných filmov na MFF Art Film rozhodne trojčlenná odborná porota. Jej prvou členkou je ukrajinská vizuálna umelkyňa a filmárka Anna Kryvenko, žijúca v Prahe a Kyjeve.  Porotcom bude aj kurdsko-švajčiarsky filmár Mano Khalil, ktorý vyštudoval na VŠMU réžiu hraného filmu pod vedením profesora Stanislava Párnického. Tretím členom odbornej poroty bude slovenský režisér Marek Kuboš.

MFF Art Film (Medzinárodný filmový festival) (iffartfilm.com)

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...