Vyhľadávanie:

Mladým lipám pomáhame prežiť horúčavy

Mladým lipám pomáhame prežiť horúčavy

Horúčavy, ktoré tu máme viac ako týždeň, trápia nielen ľudí, ale aj celú faunu a flóru. 

Náš čitateľ Ján Šima si všimol, že lipy, ktoré sme v apríli vysádzali pozdĺž parkoviska pred vstupom do podniku, chradnú. Napísal nám: „Neviem, kto má určenú starostlivosť o nedávno vysadenú lipovú aleju, tak som si dovolil poslať postreh môjho environmentálneho vnímania v našom podniku.  Nanešťastie, v súčasnosti to z môjho pohľadu vyzerá tak, že nás niektoré zo spomínaných stromov  v krátkej budúcnosti už vítať nebudú. Nie som odborník na stromy, ale minimálne je potrebné v takomto období horúčav, poskytnúť ( nielen ) mladým stromčekom pár jednorazových intenzívnych zálievok vody. Pravdepodobne nebude stačiť stromy iba vysadiť, ale minimálne  1 - 2 roky im v extrémnych prípadoch aj pomôcť. Trochu ma to mrzí ako záhradkára, že stromčeky každým ránom keď prichádzam do práce, a po obede pri odchode z rozpáleného auta pozorujem ako tak povediac „hynú“."

Opýtali sme preto autora myšlienky vysadiť lipovú aleju - Igora Lefkaniča (na snímke vpravo) či naozaj hrozí, že mladé lipy tieto horúčavy nezvládnu: „Opadávanie listov v letnom, suchom období je prirodzený jav. Strom sa takýmto spôsobom chráni pred nadmerným vyparovaním vody. Sadenie z kontajnerov má veľkú výhodu oproti sadeniu „voľnokorenných“ voľných sadeníc. Samozrejme, je potrebné občas aj takéto sadenice poliať. Ďakujem za všímavosť milovníkovi prírody.“

Ako to teda je? Pomáhame mladým lipám? Prežijú extrémne horúčavy? Túto otázku sme položili Milošovi Fodorovi (vľavo) - GM pre environment: „Áno, určite im pomôžeme a aj pomáhame. V noci ich podľa potreby polievajú naši hasiči, ktorí budú v tejto iniciatíve pokračovať, kým nepominú extrémne horúčavy, za čo im veľmi pekne ďakujeme.“

A my ďakujeme Jánovi Šimovi a ďalším všímavým kolegom, ktorí chodia s otvorenými očami a napíšu nám, alebo zavolajú, keď narazia na nejaký problém.

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...