Vyhľadávanie:

Medzinárodný maratón mieru oslávi sté narodeniny

Medzinárodný maratón mieru oslávi sté narodeniny

O necelých desať týždňov, 6. októbra, si košický Medzinárodný maratón mieru pripomenie svoje sté narodeniny. Príbeh o tom, ako Košičana Vojtecha Bukovského v roku 1924 inšpirovala návšteva olympijských hier v Paríži k zorganizovaniu maratónskeho behu, asi netreba predstavovať. A zrejme ani prvý štart pod zrúcaninou Turnianskeho hradu v októbri 1924, keď  sa osem bežcov vydalo smerom do Košíc, netušiac, že sa práve zrodil najstarší maratón v Európe. A že o storočie neskôr budú maratón na východe Slovenska bežať tisíce bežcov.

Účastnícky limit na nedeľu 6. októbra 2024 nastavili organizátori na 13 000 bežcov. Štvorkilometrová trať U. S. Steel Family Run je čoraz väčším lákadlom pre malých i veľkých športovcov. V sobotu 5. októbra na nej pobeží 4 000 bežcov. Celkovo sa teda do jubilejného maratónskeho podujatia zapojí 17 000 účastníkov.

Organizátori prichádzajú aj tentokrát s množstvom aktivít. V rámci konceptu udržateľnosti bude novinkou na trati tečúca pitná voda na občerstvovacej stanici Anička. Eliminuje sa tak množstvo nápojov v plastových fľašiach.

Nebude chýbať ani maratónska knižná publikácia, ktorá už tradične sprevádza okrúhle výročia MMM. Tá „stovková“ zachytí na viac než 300 stranách nielen maratónske dianie, ale i takmer zabudnuté či nepoznané skutočnosti, ktoré v doterajších ročníkoch ovplyvňovali a dokresľovali dianie v samotných Košiciach. Publikácia bude obsahovať i mená všetkých bežcov, ktorí od roku 1924 až doposiaľ prekročili cieľovú čiaru najstaršieho európskeho maratónu.

Sté narodeniny oslávi maratón aj uvedením celosvetovej premiéry filmového dokumentu režiséra Petra Kerekesa, ako inak, košického rodáka. Premiéra filmu pod názvom Košický maratón – PríBEH mesta, sa uskutoční 5. októbra v budove Národného divadla v Košiciach.

V neposlednom rade sa košický maratón predstaví i na olympiáde v Paríži, kde pred sto rokmi Vojtech Braun Bukovský povzbudzoval olympionikov a myšlienku maratónskeho behu odtiaľ priniesol domov, do Košíc. Olympiáda v Paríži totiž prináša nevšednú novinku – štart maratónskych hobby bežcov, ktorí budú mať možnosť 10. augusta absolvovať rovnakú trať, ako chvíľu pred nimi olympijskí šampióni. Košičania chcú priamo na tvári miesta celému svetu pripomenúť, že ich maratón, inšpirovaný pred 100 rokmi olympijskými ideálmi, písal v Košiciach počas celého storočia svoje úspešné kapitoly. Celé snaženie by malo vyvrcholiť 9. augusta k čomu riaditeľ Medzinárodného maratónu mieru Branislav Koniar povedal: „Chceme sa vrátiť na miesta, kde vzbĺkla myšlienka organizovať maratón v našom meste. Verím, že táto misia a prezentácia, organizovaná v spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom a mestom Košice, pomôže odovzdať naše odkazy a posolstvá čo najväčšiemu publiku i pozvaným hosťom, s ktorými sa chceme stretnúť v predvečer štartu olympijského maratónu. Ten môže byť v mnohom inšpiratívny i tentokrát. Napríklad aj tým, že vôbec po prvýkrát sa na olympiáde v stopách reprezentantov jednotlivých krajín vydajú aj hobby bežci. Ich počet bude symbolický. Má ich byť 20 024. Medzi nimi dozaista i viacerí zo Slovenska."

Kolegovia – maratónci sú i medzi nami. Uvidíte ich na trati v Košiciach v októbri. Ich príbehy vám prinesieme v auguste.

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...