Vyhľadávanie:

Stehlík konôpka

Mapovanie výskytu vtáctva v okolí jazierka

Mapovanie výskytu vtáctva v okolí jazierka

Stehlík konôpka

Voda je dôležitá nie len pre človeka, je to životodarná tekutina pre všetky živé organizmy na našej planéte. Bez vody by neexistoval život a bez vody nedokážeme prežiť ani my. Klimatické zmeny, ktoré ovplyvňujú náš život, čoraz viac zasahujú aj do krajiny, v ktorej žijeme. Vývoj počasia prináša extrémne zmeny, na ktoré nie sme dostatočne pripravení. Vždy však môžeme urobiť hoci len drobné opatrenia, ktoré pomôžu nielen prírode, ale aj nám. Jedným z takých opatrení je vytváranie podmienok na zachovanie vody v krajine. 

V areáli U. S. Steel Košice sa podarilo pretvoriť starú vodnú nádrž na biotop plný rastlín a živočíchov, ktoré tu našli svoje miesto na život a rozmnožovanie. Vodná plocha dokáže prilákať veľké množstvo hmyzu aj vtákov, ktoré sa tu veľmi radi kúpu a pijú vodu. Tá im v okolitej krajine často chýba. Okolie vodnej plochy ponúka mnoho možností na hniezdenie pre vzácne a chránené vtáčie druhy. Ako prvé sa sem prišli napiť holuby hrivnáky, ktoré sú najväčšie z našich holubov. Loviť hmyz sem zalieta žltochvost domový, drozd čierny, drozd čvikotavý. V blízkosti jazierka v dutine stromu zahniezdila sýkorka belasáškorec obyčajný. Na budove polikliniky hniezdia vzácne a ohrozené dážďovníky obyčajné a tiež belorítky domové, ktoré využívajú mokré blato na výstavbu hniezda. Na streche hlavnej budovy hniezdi sokol myšiar, ktorý tu v okolí nachádza vhodné loviská. Voda tu láka aj kavky tmavéhavrany čierne. Prítomnosť kukučky obyčajnej dokazuje, že tu žijú aj ďalšie druhy vtákov, ktoré využíva ako svojich adoptívnych rodičov. Vidieť tu môžeme tiež mladé stehlíky konôpky.

Zaznamenali sme zatiaľ len 15 vtáčích druhov, ktoré tu zalietavajú za vodou, alebo hniezdia. Počas ďalšieho obdobia budeme sledovať, aké vtáčie druhy sem prichádzajú, alebo sa zastavujú počas jesennej a jarnej migrácie.

Ak sa chcete podeliť o svoje pozorovania, môžete zaslať fotografie na adresu: 
 
peter.krisovsky@vsmuzeum.sk. Spoločne tak zistíme, aké zaujímavé, prípadne aj vzácne alebo chránené druhy žijú v blízkosti jazierka a areálu U. S. Steel Košice. Ak sa chcete zapojiť do súťaže o odmenu, ktorú milovník prírody určite ocení, do kópie e-mailu pridajte:
 
zbaranecova@sk.uss.com. V septembri jedného z vás odmeníme.

Fotogaléria: RNDr. Peter Krišovský, zoológ, Východoslovenské múzeum v Košiciach

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...