Vyhľadávanie:

Výbor pre životné prostredie prijal zásadný krok pre zvyšovanie recyklácie obalov

Výbor pre životné prostredie prijal zásadný krok pre zvyšovanie recyklácie obalov

Dňa 24.10.2023 (utorok) sa vo Výbore Európskeho parlamentu pre životné prostredie (ENVI) uskutočnilo hlasovanie o stanovisku europoslancov k revízii Nariadenia o obaloch a odpade z obalov (PPWR). Všetky najdôležitejšie priority U. S. Steel Košice (USSK) a iných výrobcov obalovej ocele boli v stanovisku zohľadnené, čo v budúcnosti prispeje k stabilite trhu s obalovou oceľou a podpore jej používania ako plne recyklovateľného materiálu.

Asociácia výrobcov obalovej ocele APEAL, ktorej je USSK členom, oceňuje podporu výboru ENVI pre ambicióznejšie opatrenia v oblasti recyklácie. Alexis Van Maercke, generálny tajomník APEAL, uviedol: „Náš priemysel podporuje stanovisko europoslancov vo výbore ENVI. Pevne veríme, že schválené stanovisko výrazne zlepšuje pôvodný návrh Európskej komisie. Posilňuje obehovosť obalov a zabezpečuje rovnaké podmienky na trhu.“

Obaly zohrávajú zásadnú úlohu pri ochrane a uchovávaní potravín a pri znižovaní množstva odpadu. Táto úloha je však často komplikovaná slabou recyklovateľnosťou obalových materiálov a neúčinnou recykláciou, preto je zavedenie definície „vysokokvalitnej recyklácie“ v Nariadení dôležitým krokom. APEAL tiež uvítal zavedenie takzvaných „výkonnostných tried recyklovateľnosti“. V závislosti od svojich možností recyklácie dostanú rôzne obaly známku od A do E, pričom trieda A bude najlepšia a E najhoršia. Typy obalov s označením E sa budú musieť v nasledujúcich rokoch prestať používať, to však nehrozí obalovej oceli, ktorá pravdepodobne dosiahne známku A. „Triedy recyklovateľnosti v PPWR sú veľkým krokom vpred k skutočnej obehovej ekonomike v EÚ. Tieto kategórie budú odmeňovať obaly, ktoré možno viackrát recyklovať a ktoré sa môžu použiť v uzavretých materiálových cykloch,“ dodal Alexis Van Maercke, generálny tajomník APEAL.

APEAL tiež privítal ambíciu Európskej komisie prepojiť ekomoduláciu poplatkov za rozšírenú zodpovednosť výrobcov (EPR) s výkonnostnými triedami recyklovateľnosti. „Pevne veríme, že permanentné materiály, ako napríklad oceľ, ktoré sa dajú recyklovať opakovane, by mali byť odmenené – na rozdiel od tých, ktoré sa nedajú recyklovať vôbec alebo len obmedzene,“ dodal Steve Claus, manažér udržateľnosti z asociácie APEAL.

USSK ako výrobca obalovej ocele, spoločne s asociáciou APEAL, bude pokračovať v spolupráci so všetkými zainteresovanými stranami pri príprave hlasovania v pléne EP (ktoré bude nasledovať) a pri plnení cieľov tejto ambicióznej legislatívy. Veríme, že toto revidované Nariadenie umožní Európskej únii výrazne sa posunúť smerom k plne obehovému hospodárstvu, v súlade s cieľmi Európskej zelenej dohody. Oceľ ako nekonečne recyklovateľný materiál sa tak stane základom obehového hospodárstva a ekologickej transformácie EÚ.

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...