Vyhľadávanie:

Čarovanie s háčikom

Čarovanie s háčikom

Mnohí naši kolegovia z U. S. Steel Košice sa vo svojom voľnom čase venujú zaujímavým aktivitám a my vám ich veľmi radi predstavujeme na X App Košice.

Väčšina z nás si pod pojmom háčkovanie asi predstaví naškrobené biele „dečky“, ktoré nechýbali na stolíkoch v domácnostiach našich babičiek. Vedeli ste, že z priadze za pomoci klasického háčika sa dajú vyrobiť aj iné, krásne vecičky? Napríklad dokonale krásne kabelky?

Práve také  vytvára Viktória Rešteiová z úseku transformácie administratívnych procesov.

„ Asi pred troma rokmi som chcela začať háčkovať vianočné gule, alebo vianočné  ozdoby, ale prišla som na to, že to nebude nič pre mňa, pretože ozdoby sa háčkujú z veľmi tenkej nite. Tak som hľadala na internete nejakú inú alternatívu.  Do oka mi padla červená háčkovaná kabelka, ktorú vyrobila jedna Thajčanka a komentár nahovoril v angličtine jej 8 ročný syn. To sa mi veľmi zapáčilo a rozhodla som sa to skúsiť. Dlho mi trvalo, kým som našla vhodnú priadzu a ako prvú som si urobila tiež červenú kabelku.  Ďalšiu kabelku som vyrobila pre kamarátku, ktorá učí na Strednej umeleckej škole a to bola  pre mňa naozaj veľká výzva. Uháčkovala som jej peknú, žltú kabelku, z ktorej bola úplne nadšená,“ spomína Viktória na svoje začiatky čarovania s háčikom.

Vo výrobe kabeliek pokračuje ďalej.  Občas urobí náušnice, alebo malé peňaženky, prednedávnom rozšírila sortiment aj o háčkované vaky, ale jej doménou ostávajú kabelky. 

Nepredáva ich cez internet, len keď sa jej niekto ozve, že by chcel nejakú konkrétnu kabelku, tak ju urobí. Samozrejme, veľký záujem majú kolegyne, kamarátky... Každý svoj nový výtvor zverejní Viktória na sociálnych sieťach  a vždy sa niekto ozve, že by chcel niečo podobné. Čo je veľmi zaujímavé, Viktória predtým háčkovať vôbec nevedela, učila sa „za pochodu“.

„Námety čerpám najmä na Pintereste, Youtube,  ale aj na inych sociálnych sieťach, v rôznych skupinách, v ktorých som členkou. Aj terminológiu preto ovládam skôr anglickú než slovenskú,“ hovorí Viktória a dodáva:  „Rada robím vždy niečo iné, mám rada extravagantné, náročné veci. Našťastie mám také kamarátky, ktoré chcú aj extravagantnejšie kabelky. Najťažšie pre mňa bolo vyrobiť kabelku, ktorá pozostávala z 5 rôznych častí, bola čierna v kombinácii so zlatou, veľmi náročná na výrobu a aj na dokončenie.“

Na otázku, ako dlho trvá výroba jednej kabelky a kedy to všetko stíha, odpovedala takto: „Háčkujem doma. Výroba jednej kabelky trvá aj 3 – 4 týždne. Kabelky sú vystužené, majú futro, priečinky na mobil, na peňaženku, zapínania, rúčky alebo retiazkové rúčky, podľa želania zákazníčok.  Niekedy samotnej výrobe predchádza aj týždenná komunikácia, kým sa dopracujeme k finálnej podobe návrhu kabelky.“

Veľkým podporovateľom, ale aj kritikom, je starší syn Áron, ktorý Viktóriu k háčkovaniu nabáda. Každý výrobok okomentuje, ale väčšina sa mu páči. Jednu kabelku robila pre jeho učiteľku klavíra. Bol veľmi spokojný, pretože kabelka sa páčila. V tejto záľube podporuje Viktóriu aj mladší syn Alex a samozrejme aj manžel. Manžel a otec jej pomáhajú hlavne so skladaním a upevňovaním otváracích a zatváracích prvkov, remienkov a ozdôb.

„Je to pre mňa veľký relax, oddýchnem si pritom, vypnem... Musím sa sústrediť na to, čo robím,  a keď sa nesústredím, ujdú mi očká, ujde forma...  Keďže chcem, aby to, čo odo mňa odíde, bolo perfektné,  som schopná celú kabelku vypárať a začať odznova. Výrobou kabeliek sa živiť neplánujem, takáto ručná práca ešte nie je docenená.  Je to môj koníček, niečo, pri čom relaxujem,“ hovorí a dodáva: „Som rada, keď je o moje kabelky záujem medzi kamarátkami a známymi.“ 

Viktória si do budúcna praje, aby jej výrobky, jej dizajn a práca jej rúk boli ľahko rozpoznateľné. Pracuje preto na vlastnej značke. Bude to „V“ ako Viktória.

Máte aj vy vo svojom okolí niekoho, kto má zaujímavého koníčka? Budeme radi, keď nám napíšete na: ifalatova@sk.uss.com.

 

 

 

 

 

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...