Vyhľadávanie:

EUROFER vyzýva na záchranu európskeho oceliarskeho priemyslu

EUROFER vyzýva na záchranu európskeho oceliarskeho priemyslu

Vaše Excelencie,

Európsky oceliarsky priemysel je nenahraditeľnou súčasťou mnohých kľúčových výrobných hodnotových reťazcov EÚ a predstavuje inovácie, požadované produktové riešenia a vysokokvalitné pracovné miesta v Európe. Sme odhodlaní prispieť k ambicióznym cieľom EÚ v oblasti dekarbonizácie a globálnej ochrany klímy a zabezpečiť spravodlivú transformáciu a kvalitné pracovné miesta.

Nachádzame sa však na križovatke: náš priemysel je v najhoršej kríze od finančnej a hospodárskej krízy v roku 2009. Dôvodom je vplyv globálnej nadmernej kapacity ocele a nekalého obchodu, čo zhoršuje vplyv nízkeho dopytu po oceli a vysokých cien energie v EÚ. Bez naliehavých opatrení bude vo väčšine členských štátov EÚ ťažké zachovať odolný a udržateľný oceliarsky priemysel, ktorý môže investovať do našich ambicióznych projektov dekarbonizácie do roku 2030 a neskôr.

Výroba ocele v EÚ sa od roku 2008 znížila o 30 % na 126 miliónov ton v roku 2023. Procesy reštrukturalizácie a znižovania kapacít viedli za posledných 15 rokov k strate takmer 100 000 pracovných miest. Využitie kapacity v poslednom čase kleslo na najnižšiu, neživotaschopnú úroveň približne 60 %. Trend, ktorý pokračuje aj v roku 2024.

Ministerské zasadnutie Globálneho fóra o nadmernej kapacite ocele ( Global Forum on Steel Excess Capacity - GFSEC) práve potvrdilo, že globálna nadmerná kapacita ocele (551 miliónov ton v roku 2023) je naďalej rýchlo rastúcim štrukturálnym problémom. Podľa OECD sa do roku 2026 realizuje ďalších 157 miliónov ton kapacity, najmä s využitím konvenčnej technológie výroby ocele s veľmi vysokými emisiami uhlíka.

Akčný plán pre oceľ ako súčasť dohody o čistom priemysle musí zahŕňať núdzové opatrenia a štrukturálne riešenie katastrofálneho vplyvu globálnej nadmernej kapacity a nespravodlivého obchodu na trh EÚ s oceľou, čím sa ohrozia pracovné miesta a čistá transformácia. Toxickou možnosťou by bolo ďalšie oslabenie konkurencieschopnosti EÚ, ako aj našej odolnosti a strategickej autonómie.

V súlade s odporúčaniami správy pána Draghiho Vás preto vyzývame – hlavy štátov a predsedov vlád členských štátov EÚ – aby ste urýchlene podporili a schválili:

  • Opatrenia na posilnenie a zabezpečenie asertívneho presadzovania nástrojov EÚ na ochranu obchodu s cieľom zastaviť nekalé obchodné praktiky a obchádzanie a štrukturálne riešenie na komplexné zastavenie vplyvu presahovania pretrvávajúcej a zhoršujúcej sa globálnej nadmernej kapacity. Súčasné ochranné opatrenia proti oceli sa musia nahradiť prísnejším colným režimom.
  • Zlepšenia opatrenia na kompenzáciu tzv. uhlíkového cla ( Carbon Border Adjustment Measure - CBAM) s cieľom zabrániť obchádzaniu, premiestňovaniu zdrojov a premiestňovaniu nadväzujúcich odvetví a zachovať vývoz ocele z EÚ.
  • Opatrenia v celej EÚ na zníženie nákladov na energiu pre energeticky náročné priemyselné odvetvia vystavené značnej globálnej konkurencii a na zabezpečenie prístupu k surovinám pri zachovaní oceľového šrotu v EÚ.
  • Vytvorenie vedúcich trhov s cieľom zvýšiť dopyt po ekologickej oceli v Európe.

Vyzývame Európsku radu, aby vo svojich záveroch zo 17. a 18. októbra 2024 zohľadnila uvedené skutočnosti a politické priority EÚ.

Podpísaní:
Henrik Adam , Prezident asociácie EUROFER a CEO spoločnosti Tata Steel NH
Mario Arvedi Caldonazzo , Viceprezident asociácie EUROFER a CEO spoločnosti Arvedi
Geert Van Poelvoorde , Viceprezident asociácie EUROFER a CEO spoločnosti ArcelorMittal Europe
Timoteo Di Maulo, Viceprezident asociácie EUROFER a CEO spoločnosti Aperam
Lorenzo Riva , Viceprezident asociácie EUROFER a CEO spoločnosti Riva Stahl
Hubert Zajicek , Viceprezident asociácie EUROFER a CEO spoločnosti voestalpine Steel Division
Gunnar Groebler, Viceprezident asociácie EUROFER a CEO spoločnosti Salzgitter AG


Originál listu v angličtine si môžete prečítať  tu.

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...