Vyhľadávanie:

Domov pre zvieratá v botanickej záhrade

Domov pre zvieratá v botanickej záhrade

Vedeli ste, že Botanická záhrada UPJŠ privíta ročne osemdesiat tisíc návštevníkov? A vedeli ste, že okrem rastlín a populárnej výstavy živých motýľov tu nájdete aj Mini ZOO? Ak ste fanúšikmi záhrady, istotne vám pri najbližšej návšteve neujdú vynovené príbytky pre králiky, papagáje, ovce a kozy. Po niekoľkoročnej prevádzke bola obnova nevyhnutná.

Občianske združenie BotaniKE získalo na ich revitalizáciu finančnú podporu z nášho grantového programu Spoločne pre región. Botanická záhrada je zároveň jednou z lokalít, ktorej dlhodobo pomáhame v rámci dobrovoľníckeho podujatia Hutníci pre Košice. Početná skupina našich dobrovoľníkov tu v júni odviedla kus práce pri obnove voliér, demontáži oplotenia výbehu pre ovce a kozy, natieraní kari sietí a úprave terénu.

Botanická záhrada a OZ BotaniKE počas letných mesiacov dotiahli projekt do úspešného konca. Voliéry pre králiky, papagáje a sliepky dostali novú pletivovú výplň a nový náter. Rozprestreté kamenivo na prístupovom chodníku a ploche pred voliérami vytvára spevnený povrch a umožňuje bezpečný prístup návštevníkov ku zvieratkám.

O zrekonštruovanom výbehu pre ovce a kozy hovorí Robert Gregorek, koordinátor projektu a zástupca riaditeľa pre prevádzku Botanickej záhrady UPJŠ:

„Keďže sa usilujeme o ekologické hospodárenie, spásanie a reguláciu krovísk v našom lesoparku zabezpečuje malá skupina oviec a kôz. Ich nový výbeh je zhotovený z oceľových hrubostenných stĺpikov a oplotenie tvoria dielce kari sieťoviny. Oplotenie kopíruje terén, spodné časti sú spoľahlivo kotvené v zemi. Okolité plochy sme splanírovali a s príchodom jesene už začína klíčiť vysiaty trávnik. Zvieratá sa sem z lesoparku presunú koncom jesene. Strávia tu zimné a jarné obdobie. V prípade nepriaznivého počasia sa môžu uchýliť do prístrešku, na ktorom sme tento rok opravili strešnú konštrukciu a s pomocou vás, oceliarov, zhotovili aj novú krytinu.“

OZ BotaniKE sa od svojho vzniku zaslúžilo o úspešné realizovanie viacerých projektov v Botanickej záhrade UPJŠ. Patrí medzi ne vybudovanie bylinkovej záhrady pre zrakovo postihnutých, inštalácia drevených plastík v lesoparku, stavba pergoly a vonkajšej učebne, výsadba nových stromov, zveľadenie informačných tabúľ a audio-vizuálneho systému v expozičných skleníkoch, umiestnenie apidomčeka, či vytvorenie grafity art steny.

Robert Gregorek nám zaslal milé fotografie nájomníkov nových príbytkov, spolu s komentármi:
 

Baran skolaudoval zrekonštruovaný výbeh a vracia sa spokojne do lesoparku spásať lúky a kroviny.

Kŕdeľ králikov vo vynovenej voliére. Spoľahlivé pletivo ich chráni pred dravcami v noci, aby potom cez deň mohli tešiť nielen detských návštevníkov botanickej záhrady.

Kozy a ovce sa po krátkej obhliadke nového výbehu vracajú ku svojej letnej činnosti a budú pomáhať udržiavať trávnaté a krovité  porasty v hornej časti areálu. Extenzívne spásanie končí obyčajne v novembri a odvtedy až do marca bude novoupravený výbeh ich domovom.

Na prístrešku pre kozy a ovce bola zrekonštruovaná konštrukcia krovu, doplnené kvalitné oplechovanie a obnovená 2-vrstvová strešná krytina.

Galéria obsahuje fotografie pred i po rekonštrukcii:

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...