Vyhľadávanie:

Deň utečencov na Alpinke

Deň utečencov na Alpinke

Valné zhromaždenie OSN v roku 2000 vyhlásilo 20. jún za Svetový deň utečencov. Odvtedy si tento deň pripomínajú vo viac ako stovke krajín celého sveta. Jeho hlavným zmyslom je poukázať na životné podmienky a problémy utečencov, dostať do povedomia spoločnosti problémy, s ktorými sa pasujú.

Včera si tento deň pripomenuli aj utečenci žijúci v Košiciach. Gréckokatolícka eparchiálna charita Košice pozvala na Alpinku rodiny z Ukrajiny, Sýrie, Líbye i Afganistanu, ktoré našli útočisko v našom meste. Zúčastnili sa viaceré organizácie, ktoré utečencom pomáhajú, psychológovia, Liga pre duševné zdravie a pracovníci charity.

„Pre dospelých i deti sme pripravili celodenný program.  Rôzne loptové hry, stolný tenis, súťaže, prenajali sme detské ihriská, Tarzániu,“ vymenovala pripravené aktivity Anna Ivanková, riaditeľka Gréckokatolíckej eparchiálnej charity Košice. O príjemnú atmosféru sa v dopoludňajších hodinách postarala kapela, ktorá si hovorí 55. Je to kapela stredoškolákov, jednou z členiek je dcéra Anny Ivankovej Lívia.

Medzi účastníkmi nechýbali ani ukrajinskí utečenci, ktorí sú ubytovaní v našom Doškoľovacom stredisku v Medzeve. „Aktuálne máme v Medzeve 40 ukrajinských utečencov. Som rada, že sa zúčastňujú dnešného príjemného dňa v prírode, že na chvíľku mohli opustiť stereotyp, zažiť niečo nové a stretnúť svojich krajanov. Naši kuchári v Medzeve navarili a doviezli na Alpinku  výborný guláš pre všetkých účastníkov tohto podujatia,“ povedala nám Danka Sikorová, riaditeľka pre personálny servis.

Danka (na titulnej snímke vľavo) spolu Annou Ivankovou guláš aj naberali a vydávali. Všetkým veľmi chutil, pretože sa minul veľmi rýchlo.

„Som rada, že nám stále pomáhate. Minule som si uvedomila, že v marci to bol už rok odkedy ste nám začali pomáhať. Sme veľmi vďační,“ povedala Anna Ivanková.

    

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...