Vyhľadávanie:

Čo by sme mali popíjať v horúcich dňoch?

Čo by sme mali popíjať v horúcich dňoch?

Horúce letá prinášajú viacero nástrah. Okrem iného hrozí aj riziko dehydratácie. Dôležité je piť dostatok tekutín hlavne pri fyzických výkonoch, ku ktorým sa radí aj práca.

Koľko vody by sme mali vypiť?

Pri výkone bežných pracovných činností by mali zamestnanci piť približne 2 dcl vody každú hodinu. Pri ťažkej fyzickej námahe každých 15 – 20 minút. Tak isto je dôležité začať piť tekutiny pred začiatkom pracovných činností. Odporúčaný objem vody je 2,5 litra denne.

Je lepšie piť vodu, alebo je to jedno, vhodná je akákoľvek tekutina? Odborníci odporúčajú piť najmä stolové vody, minerálne vody, nesladené nápoje, ovocné čaje a zriedené džúsy.  Vyhýbať by sme sa v horúčavách mali nadmernému množstvu čiernej kávy, alkoholu, alebo silnému čiernemu čaju. Tieto nápoje môžu spôsobiť stratu tekutín z organizmu. Aj preto vám v lepších kaviarňach prinesú k šálke kávy aj pohár vody. Vhodné na pitie v lete nie sú ani sladké nápoje. Polovicu odporúčaného objemu tekutín by mali tvoriť minerálne nápoje a polovicu pitná voda.

Čerpali sme z informácií, ktoré zverejnili kolegovia z úseku GM pre bezpečnosť a ochranu v poslednom bezpečnostnom kontakte.

V U. S. Steel Košice majú zamestnanci k dispozícii pitnú  vodu, pramenitú vodu z AQUA PRO stojanov, slabo až stredne mineralizované nápoje.  Zamestnávateľ pri záťaži teplom poskytuje zamestnancovi, ktorý vykonáva dlhodobú prácu zaradenú v triede 1b až 4, na svoje náklady aj minerálne nápoje, ktorými sa doplnia tekutiny a minerálne látky stratené potením a dýchaním. Je to  minerálna voda Rajec.

Jej spotreba v letných mesiacoch pochopiteľne stúpa.  Počty nám priblížila Agáta Pástorová, hlavná manažérka nákupu:  „Objednávame minerálne vody Rajec vo fľašiach s objemom 1,5 l.  Napríklad v júni nám bolo dodaných 88 578 fliaš, čo je 132 264 litrov minerálnej vody. Plus 37 057 kusov iontových nápojov.“

Ešte poznámka k teplote - piť by sme mali tekutiny s teplotou 10 – 16 stupňov Celzia. Chladené  tekutiny a nápoje s ľadom vhodné nie sú. 

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...