Vyhľadávanie:

Bez práce nie je tréning a bez tréningu nie sú koláče

Bez práce nie je tréning a bez tréningu nie sú koláče

OZ Topľanská Lúčka získalo grant z programu Spoločne pre región na projekt Bez práce nie sú koláče. O tom, ako vznikla myšlienka prepojenia florbalového klubu a zveľaďovania obce Lúčka v okrese Svidník, porozprávala Anna Sopková, koordinátorka projektu.

„Názov projektu vystihuje všetko, čo sme ním chceli dosiahnuť a vďaka získanému grantu sa nám to darí. Nám, občianskemu združeniu Topľanská Lúčka sa podarilo cez inú výzvu založiť v obci florbalový klub pre chlapcov a vďaka získanému grantu sme ich "hranie na ulici" posunuli na inú úroveň - teraz už pravidelne trénujú a zúčastňujú sa priateľských súťaží. Náš florbalový klub FBK Lúčka k svojmu napredovaniu potreboval financie aj na zakúpenie tréningového náradia, ktoré by obohatilo kondičnú prípravu mladých športovcov. Preto sme sa rozhodli, že využijeme možnosť zapojiť sa do programu Spoločne pre región. A aby si chlapci nemysleli, že je to jednoduché, zapojili sme ich do práce. Aby vedeli, že všetko, čo im bude za získaný grant zakúpené a umožnené, si musia zaslúžiť. Práve preto sme projekt nazvali príznačne: Bez práce nie sú koláče. Oni to pochopili a s veľkou radosťou prijali, o čom svedčí aj ich účasť na brigádach pri zveľaďovaní obce a ochrane životného prostredia nielen v rámci Lúčanského chotára. Zbieranie odpadkov a slušné správanie v prírode sa už pre nich stáva samozrejmosťou, ktorú posúvajú aj medzi svojich spolužiakov, kamarátov. Do projektu sme zapojili aj ďalších partnerov a už aj naši seniori zo ZO JDS Lúčka prispeli k zveľadeniu obce. Sú pre nás vzorom a inšpiráciou.”

Vďaka získanému grantu zakúpilo OZ tréningové náradie pre florbalistov a nové reprezentačné dresy s doplnkami. To, že florbalistom sa darí, dokazuje nedávne krásne 2. miesto z florbalového turnaja vo Svidníku.

V rámci projektu sa uskutočnilo už niekoľko brigád. Brigádnici vyčistili oddychovú zónu, ktorá v obci “vyrástla”, upratali brehy potoka pretekajúceho cez obec, vysadili záhony zo šípových ruží a zveľadili tak miesta na oddych a relax. OZ zapája do brigád florbalistov FBK Lúčka, žiakov Súkromnej základnej školy v Giraltovciach, či seniorov zo ZO JDS Lúčka. Dobrovoľníckou prácou prispieva aj náš kolega František Tkáč s rodinou. OZ čaká organizácia ďalších plánovaných aktivít z projektu: opätovné čistenie okolia, prednáška o ochrane prírody, tréningové aktivity pre mladých florbalistov a decembrová výstava výtvarných prác detí z obce a blízkeho okolia. Ponesie názov Príroda nás volá a ako inak, práce budú zamerané na ekológiu.

Anna Sopková zdôrazňuje, že ochrana životného prostredia je pre ich OZ prioritou.

„Týmto projektom nekončíme a budeme pokračovať nielen v osvete, ale aj v realizácii nápadov, ktorých máme ešte veľmi veľa a veríme, že sa nám to bude dariť práve vďaka takýmto grantovým programom, ako je ten váš. Dokážu pomáhať tam, kde je to potrebné a kde nevieme inak získať finančné prostriedky. Grantové programy dovoľujú nám, občianskym združeniam, napredovať a plniť ciele, pre ktoré sme vznikli.”

Na fotografiách v galérii sú florbalisti FBK Lúčka a dobrovoľnícke aktivity zamerané na zveľadenie Lúčanského chotára. 

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...