Vyhľadávanie:

Bez ocele to nepôjde ani v obehovom hospodárstve

Bez ocele to nepôjde ani v obehovom hospodárstve

Včera, 31. januára sa v Bruseli na pôde Európskeho ekonomického a sociálneho výboru uskutočnila konferencia na tému Kritické nerastné suroviny – základný stavebný kameň pre budúcnosť Európy. U. S. Steel Košice na nej reprezentoval riaditeľ kancelárie pre vládne a európske záležitosti a REACH Michal Pintér, ktorý je delegátom európskej oceliarskej asociácie Eurofer pri Poradnej komisii pre priemyselné zmeny. Konferenciu otvoril Thierry Breton, európsky komisár pre vnútorný trh a Hildegard Bentele, poslankyňa Európskeho parlamentu a zároveň spravodajkyňa stanoviska EP na túto tému.

Michal Pintér vystúpil v druhom paneli zameranom na diskusiu o význame druhotných surovín pre úspech obehového hospodárstva v Európe.  Vo svojej intervencii podčiarkol kľúčovú úlohu trvalých materiálov, akým je oceľ, pre obehový model, ktorý sa má stať jedným z pilierov transformácie európskej ekonomiky. „Ak má Európa dosiahnuť svoju víziu prechodu na efektívne, bezodpadové a obehové hospodárstvo, musíme podporovať materiály, ktoré po svojom použití nevytvárajú odpad, ale naopak, zachovávajú si svoje prirodzené technické vlastnosti bez ohľadu na to, koľkokrát sú recyklované,“ zdôraznil. Oceľ je z tohto pohľadu modelovým príkladom, pri správnom zbere a spracovaní na konci životnosti je môžeme používať a prerábať do nekonečna. Dostupnosť a kvalita druhotných surovín, akými je železný šrot, tak nielen pomáha redukovať emisie skleníkových plynov, keďže ich spracovanie má podstatne nižšiu emisnú stopu, ale znižuje aj našu závislosť na dovoze nerastných surovín a tým zlepšuje odolnosť nášho hospodárstva. Základnou myšlienkou obehového hospodárstva je predsa udržať životnosť zdrojov tak dlho, ako je to možné, bez nutnosti viazať sa na primárne suroviny nutné na ďalšiu výrobu a ich dostupnosť.

Musíme obmedziť praktiky vývozu „odpadového problému“ mimo EÚ a naopak plne uvoľniť potenciál spracovania a zhodnotenia odpadu v EÚ, ak na to existuje technológia a ak by jeho vývoz do tretích krajín viedol k škodlivým vplyvom na životné prostredie a ľudské zdravie.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...