Vyhľadávanie:

Žezlo víťaza prevzal Třinec

Žezlo víťaza prevzal Třinec

Vyhodnotili medzinárodnú súťaž EKO 2003

EKO 2003
Pri vyhlasovaní výsledkov nechýbali ani zástupcovia spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorá zožala dvojnásobný úspech v národnom kole súťaže. Na zábere zľava Anton Doboš, riaditeľ QMS, Ladislav Sanči, vedúci odboru environmentálny rozvoj a GM pre environment Tibor Duchonovič.

"Bratia Česi, neznečisťujte ovzdušie!" Sprejový nápis na stene budovy generálneho konzulátu v Katowiciach bol v roku 1997 hlavným popudom zrodu ekologickej iniciatívy v prihraničných regiónoch Čiech a Poľska. Vznikla súťaž EKO, ktorej cieľom sa stalo zamedzenie ničenia a poškodzovania životného prostredia všetkými odbormi ľudskej činnosti a do ktorej sa po troch rokoch zapojilo aj Slovensko. V priebehu doterajších piatich ročníkov bolo do národných kôl súťaže prihlásených dovedna 205 projektov zo všetkých organizátorských krajín. Rozsiahly je nielen ich ekonomický prínos, ale predovšetkým environmentálny efekt.

Minulý týždeň v piatok sa v hoteli Javor neďaleko Třinca uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie v poradí už piateho ročníka medzinárodnej súťaže EKO 2003, nad ktorou prevzal patronát minister životného prostredia ČR. Nechýbali na ňom autori ocenených projektov v národných kolách z Českej republiky, Poľska a Slovenska. Útvar GM pre environment U. S. Steel Košice, ktorý získal za projekt Odprášenie spekacích pásov aglomerácie prvé miesto v slovenskej časti súťaže, reprezentovali generálny manažér pre environment Tibor Duchonovič a vedúci odboru environmentálny rozvoj Ladislav Sanči a útvar GM pre výskum a vývoj s tretím najlepším riešením - Inventarizácia životného cyklu výrobkov U. S. Steel Košice vedúci odboru prvovýroba a ekológia Jaroslav Čurilla. Členom medzinárodnej hodnotiacej poroty bol riaditeľ QMS U. S. Steel Košice Anton Doboš.

Vlani bol za najúspešnejší vyhlásený projekt z dielne GM pre environment U. S. Steel Košice - Ekologizácia haldového hospodárstva a zneškodňovanie odpadov. V tomto roku najvyššie ocenenie získal kolektív pracovníkov Energetika Třinec, a. s. za projekt Opatrenia na zníženie strát konvertorového plynu - rekonštrukcia ventilátorovej stanice konvertorového plynu.

"Úroveň riešení, ktoré postúpili do medzinárodného kola súťaže, bola veľmi vysoká," skonštatoval predseda medzinárodnej hodnotiacej poroty Ľubomír Mihok z Hutníckej fakulty TU v Košiciach. "Všetky víťazné projekty národných kôl prinášajú výrazný prospech životnému prostrediu. Poľský, ktorý sa zaoberá problematikou zlepšenia kvality palív prostredníctvom patentovaného prídavku, takže nebol ani špecifikovaný, dokonca získal ocenenie v USA. A čím bolo výnimočné české riešenie? Jeho realizácia umožňuje zužitkovať vyššie množstvo konvertorového plynu. Prospech treba vidieť tak v jeho vyššom energetickom využití, ako aj podstatnej redukcii výskytu emisií, ktoré sa väčšinou dostávajú na poľskú stranu. Pritom celé riešenie stálo 4 milióny korún, návratnosť investičných prostriedkov je nanajvýš sedem mesačná. Takže za relatívne malé peniaze veľké efekty."

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...