Vyhľadávanie:

Železiari bodovali v Prahe

Železiari bodovali v Prahe

S bývalým kolegom Jánom Hanuliakom o jeho diele Zlatá kniha

Kto si v poslednom čase zalistoval v časopise Lidé a Země určite ho prekvapilo, keď v ňom objavil článok o našom bývalom kolegovi z divízneho závodu Energetika Jánovi Hanuliakovi, ako o autorovi Zlatej knihy Lidé a Země a jedinom majiteľovi všetkých ročníkov tohto časopisu v celom bývalom Československu. Ešte viac prekvapení však museli byť tí, čo si pozreli internetovú stránku Lidé a Země. Po jeho boku sa tam objavili ďalšie známe tváre - bývalá košická hutníčka Marta Bodnárová, žijúca a pracujúca teraz v Prahe a Valéria Štofanová, operátorka skladovania v prevádzke Vodné hospodárstvo divízneho závodu Energetika U. S. Steel Košice. Nedalo nám, aby sme sa nášho bývalého kolegu Jána Hanuliaka neopýtali: "Odkiaľ tá popularita?"

"Časopis Lidé a Země patril a patrí medzi klenoty cestopisnej tvorby v bývalom Československu, teraz v Čechách, no v podstate aj na Slovensku. Od malička som ho čítaval a začal odoberať ešte ako študent. Postupne som si doplnil chýbajúce ročníky a skompletizoval zbierku. A keďže sa blížilo 60. výročie časopisu, napadlo mi spracovať Zlatú knihu, ktorá by zahrňovala zoznam článkov vo všetkých ročníkoch. S týmto materiálom sme navštívili aj redakciu Mladej fronty, kde sme sa zoznámili so šéfredaktorkou Lidé a Země Lenkou Klicperovou. Odvtedy sa začala naša spolupráca. S pomocou Valérie Štofanovej, ktorá sa postarala o "skeny" starších ročníkov a článkov, prípadne titulných strán a Marty Bodnárovej, ktorá bola priamo v Prahe v kontakte s redakciou, sme zabezpečovali požadované materiály pre redakciu. Spolupracoval s nami aj môj brat Vladimír z Bratislavy. Tak sme sa dostali aj k príprave osláv 60. výročia, ktoré sa uskutočnili v uplynulých dňoch vo Francúzskom inštitúte v Prahe. Boli sme na ne pozvaní, ja dokonca ako čestný hosť. Na oslavách sa zúčastnili aj známi cestovatelia Miloslav Stingl, Zdeněk Thoma, Pavla Jazairiová, Mnislav Zelený Atapana, Vladimír Plešinger a mnoho ďalších.
V programe nechýbalo vystúpenie exotických hudobníkov a tanečníc, pre fajnšmekrov ochutnávka hmyzu a lariev! Ale aj holandských syrov a belgického piva. Pozvali ma na pódium, kde som po krátkom rozhovore o mojom diele odovzdal naše pozdravy. Bol medzi nimi aj pozdrav od Vladimíra Jacka, viceprezidenta U. S. Steel Košice pre technológiu, ktorý oslavám venoval vzácnu publikáciu o dejinách hutníctva, čo vzbudilo mimoriadnu pozornosť. Na záver večera boli ocenení dvaja účastníci osláv - Vladimír Plešinger, ako najaktívnejší dopisovateľ Lidé a Země a ja, ako najvernejší čitateľ. A čo ďalej? Zlatá kniha vzbudila veľký záujem, bol podaný návrh na jej knižné vydanie. Kto má o ňu záujem, nech sa obráti na jhanuliak@gmail.com. V spolupráci s redakciou chceme naďalej pokračovať a už uvedené dielo rozšíriť o ďalšie kapitoly. Mimochodom, súčasné vydanie má vyše 500 strán."


A čo sa týka najbližšej budúcnosti? Ján Hanuliak píše v súčasnosti knihu o jeho pôsobení v košických železiarňach. "Táto kniha by mala byť verejným poďakovaním všetkým, ktorí sa postarali o to, že tento hutnícky gigant patril a patrí medzi piliere slovenského priemyslu. Každý, kto chce prispieť do knihy svojimi príhodami a zážitkami zo železiarní nech pokojne napíše na uvedenú mailovú adresu. Kniha by mala byť pripravená na vianočný trh."

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...