Vyhľadávanie:

Záľuba na celý život

Záľuba na celý život

Helmut Eližér z divízneho závodu Oceliareň vo voľnom čase organizuje endurové preteky

Keď sa povie enduro, väčšine motocyklových fanúšikov sa vybaví vyprahnutá Afrika - dejisko slávneho podujatia Rallye Dakar. Toto motoristické odvetvie má však tradíciu nielen v zahraničí, ale i na Slovensku. Enduro spopularizoval u nás v deväťdesiatych rokoch najmä majster sveta v motokrose z roku 1991 Jaroslav Katriňák, ktorý je tiež niekoľkonásobným účastníkom Rallye Dakar. K súčasnej slovenskej špičke sa zaraďujú napríklad Štefan Svitko a Thomas Hostinský.

MOTORKY SÚ V RODINE ČÍSLO JEDEN

Úspešných reprezentantov v endure by sme istotne nemali, keby sa u nás neorganizovali kvalitné domáce súťaže. Slovenskí pretekári si každý rok merajú sily v seriáli Slovenského pohára a Medzinárodných majstrovstvách Slovenska. Málokto vie, že k pravidelným organizátorom týchto pretekov patrí aj náš kolega z divízneho závodu Vysoké pece Helmut Eližér. Motorky sú pre neho celoživotnou záľubou, no pretekať nikdy netúžil. "Neláka ma to, i keď na motorke sa niekedy prebehnem. Oveľa viac ma baví preteky organizovať," vysvetľuje strojník elektroodlučovačov z prevádzky Výroba surového železa. V rodine má silné motokrosové zázemie, pretože enduro súťaže jazdí aj jeho mladší brat Rastislav i švagor Herbert Jalč, ktorý patrí na východnom Slovensku k najúspešnejším jazdcom.
Najväčšiu zásluhu na tom, že H. Eližérovi prirástli motorky k srdcu má jeho otec. Odmalička mu s bratom pomáhali na dvore pri opravách "mašín", na ktoré má hlava rodiny slabosť. Ešte aj teraz v pokročilom veku, nemá problém nasadnúť na motorku a popreháňať sa so synmi.

NEPOPULÁRNE "PAPIEROVAČKY"

Helmut Eližér sa intenzívnejšie začal zaujímať o enduro v roku 2002, keď si jeho brat s dvoma kamarátmi kúpili nové stroje. Sprevádzal ich na rôznych oblastných pretekoch a pomáhal im so servisom. Vždy však chcel zorganizovať vlastné preteky. Podarilo sa mu to o štyri roky neskôr, no ešte pred tým, v roku 2005, založil občianske združenie Enduro motoklub Vyšný Medzev. Prvé preteky organizoval v roku 2006. Dejiskom sa stal "domáci" okruh vo Vyšnom Medzeve, na ktorom s bratom vyrastali. "Pri organizácii pretekov mám na starosti nepopulárne "papierovačky". S prípravou začínam v šesť až deväťmesačnom predstihu. Musím vybaviť všetky potrebné náležitosti, ku ktorým patria povolenia od vlastníkov pozemkov, lesného úradu, úradu životného prostredia a podobne. Vôbec to nie je jednoduché, vždy sa vyskytujú nejaké problémy," sťažuje sa na slovenskú byrokraciu. Vzápätí dodáva, že v ústrety mu aspoň vychádza samospráva obce. "Veľká vďaka patrí starostovi Vyšného Medzeva, ktorý má pre preteky pochopenie a plne nás v tejto činnosti podporuje."

VRCHOLOM BOLI MAJSTROVSVÁ EURÓPY

Helmut Eližér zorganizoval od roku 2006 vo Vyšnom Medzeve už štyri podujatia väčšieho formátu a niekoľko menších. K väčším patrili Medzinárodné majstrovstvá Slovenska aj s účasťou jazdcov z okolitých krajín. V priemere sa na nich objavilo bezmála dvesto pretekárov v 16-tich kategóriách. Majstrovstvá Slovenska sa jazdia formou seriálu, ktorý pozostáva z ôsmich závodov, a aj vďaka H. Eližérovi bola viackrát jednou zastávkou trať vo Vyšnom Medzeve. Jej okruh má dĺžku 50 kilometrov a kopíruje náročný terén. Seriál majstrovstiev Slovenska sa podľa slov nášho kolegu vracia do Vyšného Medzeva každé dva roky. Z dôvodu financií. Vraví, že na Slovensku je záujem zo strany štátu o tento šport chabý. "Nedá sa to porovnať so zahraničím, kde štátne autority enduro podporujú výraznejšie. Predovšetkým mládež," s trpkosťou konštatuje.

I napriek nepriaznivým okolnostiam sa mu však podarilo zorganizovať v roku 2009 významné, pre Slovensko nie úplne bežné, endurové podujatie. "Boli to Majstrovstvá Európy, na ktorých súťažili jazdci zo šestnástich krajín. Preteky mali kvalitnú úroveň a vysokú návštevnosť. Trať lemovalo odhadom tritisíc ľudí. Doteraz si na to spomíname veľmi radi."
A čo plánuje do budúcna? "S organizáciou enduro podujatí sa rozhodne končiť nechystám. Tento koníček ma napĺňa a všetci fanúšikovia endura sa môžu tešiť na ďalšie veľké akcie. Jedno vrcholné podujatie chystáme v Košiciach už na budúci rok, ale viac prezrádzať nebudem," dodáva na záver H. Eližér.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...