Vyhľadávanie:

Začína KHJ: stovka vstupeniek pre železiarov zdarma

Začína KHJ: stovka vstupeniek pre železiarov zdarma

Na budúci týždeň sa začína 68. ročník medzinárodného festivalu Košická hudobná jar. Okrem symfonických koncertov sa o priazeň festivalových poslucháčov uchádza špičková komorná hudba v piatich variáciách. Intenzívna dávka umenia naplní Košice v novom termíne od 21. mája do 13. júna. Festival po prvýkrát nevstúpi do koncertnej sezóny filharmonikov, ale odštartuje až po jej záverečnom koncerte.

Aktuálny ročník KHJ odzrkadľuje Rok českej hudby, dáva veľkorysý priestor komornej i starej hudbe a miesto si našiel aj netradičný formát – inscenovaný koncert. „Spomedzi symfonického programu bude najväčšou udalosťou koncert s názvom Bruckner 200. Pripomenieme si dvojsté výročie narodenia tohto skladateľa, ale naozaj vzácne je aj sústredenie pozvaných hostí a dramaturgia. V Dome umenia 30. mája zaznejú ťažiskové diela významných skladateľov Wagnera, Straussa a Brucknera. K spolupráci sme prizvali Slovenský filharmonický zbor, ktorý získal medzinárodné ocenenie Oper! Awards 2023 v kategórii Najlepší spevácky zbor,“ hovorí generálna riaditeľka Štátnej filharmónie Košice Lucia Potokárová.

Podmanivé budú i ďalšie dva symfonické večery. Dvořákov husľový koncert si v košickej filharmónii dramaturgicky šetrili. Na KHJ sa dostal vďaka tomu, že umelecký svet slávi Rok českej hudby a že zážitok z výnimočného diela umocní jedna z najvirtuóznejších huslistiek súčasnosti, Kristīne Balanas.  Pomyselnú bodku za KHJ dá 13. júna severská hudba v dielach Sibelia, Griega a Stenhammara. Pod taktovkou Rolanda Kluttiga zaznie aj Griegov Klavírny koncert a mol, ktorý uvedie francúzska interpretka Lise de la Salle.

Z komornej ponuky si vyberie každý

Festivalový program prináša päticu komorných koncertov. Živú hudbu prinesie do Východoslovenskej galérie Belfiato Quintet. Ak počasie dovolí, návštevníci sa môžu tešiť na české dychové kvinteto pod holým nebom na nádvorí galérie. Stará hudba dostane priestor v Seminárnom kostole sv. Antona Paduánskeho, kde pod vedením Davida Ebena vstúpi s programom Sedem dní na Karlovej univerzite vokálny súbor Schola Gregoriana Pragensis. Finále festivalových komorných podujatí patrí inscenovanému projektu Labutia pieseň. Schubertovo rovnomenné dielo odznie spolu s príbehom mladej ženy, ktorá vyhrala svoj boj s rakovinou.

U. S. Steel Košice je už tradične hlavným reklamným partnerom KHJ a filharmonikov teší, že čoraz viac železiarov si nachádza cestu do ich koncertnej sály. Lucia Potokárová preto s radosťou pozýva železiarov, samozrejme na všetky koncerty KHJ, na výnimočný koncert nazvaný Bruckner 200 nám venuje 100 čestných vstupeniek zdarma.

Ak máte o vstupenky záujem, pošlite e-mail na adresu: ifalatova@sk.uss.com najneskôr vo štvrtok, 23. mája.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...