Vyhľadávanie:

Výplatné obálky už aj s eurom

Výplatné obálky už aj s eurom

Do prijatia eura na Slovensku zostáva 155 dní

V Oceli východu sme už informovali, že Rada ministrov financií krajín Európskej únie (ECOFIN) stanovila 8. júla 2008 Slovensku konverzný kurz 30,1260 Sk/EUR. V zmysle právnych ustanovení a dohôd musia prísť občania SR do kontaktu s duálnym zobrazením najneskôr v piatok, 8. augusta. Bude sa to týkať aj výplatných obálok zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice a jej dcérskych firiem.

Ako v tejto súvislosti pripomenula pre Oceľ východ manažérka procesov pre mzdy Viera Špakovská, v zmysle zákona o zavedení meny euro v Slovenskej republike (zákon č. 659/2007 Z. z.) vyplýva povinnosť aplikovať duálne zobrazovanie voči občanom v slovenských korunách (Sk) aj v eurách (EUR) do jedného mesiaca od vyhlásenia konverzného kurzu a táto povinnosť skončí 31. decembra 2009. Dodala, že v období od začiatku duálneho zobrazovania do 31. decembra 2008 sú pre duálne zobrazovanie rozhodujúce peňažné sumy uvedené v Sk a súbežne sa na informatívne účely uvádzajú peňažné sumy v EUR a pre duálne zobrazovanie odo dňa zavedenia eura, vrátane dňa zavedenia eura, do 31. decembra 2009 sú rozhodujúce peňažné sumy v EUR a súbežne sa na informatívne účely uvádzajú peňažné sumy v Sk.

Ďalej uviedla, že vyhláška, ktorá bližšie špecifikuje zákon (č. 251/2008 Z. z.), ukladá zamestnávateľom povinnosť uviesť na výplatnom doklade konverzný kurz a konečnú sumu mzdy vyplácanú zamestnancovi alebo poukázanú na jeho bankový účet nielen v mene Sk, ale aj v mene EUR po prepočte konverzným kurzom, zaokrúhlenú na najbližší eurocent podľa matematických princípov.

"Po prvýkrát budeme mať uvedené údaje aj v eurách na našich výplatných obálkach za mesiac júl. Okrem konverzného kurzu je na výplatnej obálke uvedená v mene EUR aj celková suma zúčtovaného príjmu (Spolu príjmy EUR) a suma výplaty zamestnanca odvedená na jeho osobný účet v peňažnom ústave (Výplata v EUR)," informovala V. Špakovská. Pre lepšiu názornosť prikladáme vzor výplatnej obálky so zvýraznením nových údajov.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...