Vedeli ste, že napríklad v Grécku sa na Vianoce tradične podáva spravidla jahňacie alebo bravčové mäso, po ktorom nasleduje baklava, ( grécke pečivo s nasekanými orieškami, medom alebo sirupovou omáčkou)? Alebo že v Taliansku sa klasická hostina koná na prvý sviatok vianočný? Pozostáva ako inak z cestovín, bravčového mäsa a šumivého vína. Krevety, pečená morka a koláčiky s mletým mäsom sú typické jedlá v Anglicku. Ako dezert sa podáva vianočný puding, teda pečený koláč, plnený ovocím.
Aj na Slovensku kladú gazdinky na štedrovečerný stôl rôzne dobroty, v závislosti od regiónov, či preferencií jednotlivých rodín, ktoré si možno priniesli ešte od svojich rodičov alebo starých rodičov.
Večeriate kapustnicu a rybu so šalátom? Rezne? Nechýbajú na vašich stoloch bobaľky? Oplátky s medom?
Napíšte nám, čo pripravujete a podávate na Vianoce vy. Koľko chodov má vaša večera, aké jedlá varíte, čo určite na vašom stole nesmie chýbať. Dajte nám tiež vedieť, ak máte originálny recept na nejakú pochúťku, ktorý sa vo vašej rodine „dedí“ z pokolenia na pokolenie. Samozrejme, budeme radi, keď takýto recept pridáte, alebo pošlete fotky z predchádzajúcich Vianoc.
Písať nám môžete na adresu: ifalatova@sk.uss.com do 15. decembra 2024. Z vašich príspevkov vyžrebujeme tri, autorom ktorých odovzdáme 18. decembra zaujímavé ceny: darčekové koše od spoločnosti Tauris Group Slovensko, ďalší traja získajú darčekové tašky od Taurisu. Najzaujímavejšie príspevky aj zverejníme.
Odovzdávanie cien sa uskutoční v Repre reštaurácii, kde budú môcť výhercovia ochutnať tradičný zemiakový šalát a rybu, ako ju pripravuje šéfkuchár a kreatívny šéf Delirestu Fero Sedlák.