Vyhľadávanie:

Vo Východoslovenskom múzeu sprístupnili zaujímavú výstavu

Vo Východoslovenskom múzeu sprístupnili zaujímavú výstavu

Od dnes je vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach verejnosti prístupná najnovšia výstava „Ad maiorem Dei Gloriam“.  Návštevníkom predstaví estetické vnímanie skutočného a transcendentného sveta v minulosti prostredníctvom viac ako 300 exponátov, medzi ktorými sú aj skvosty doposiaľ bežnej verejnosti nesprístupnené.

Viera v Boha a náboženstvo boli v minulosti jedným z hnacích motorov rozvoja architektúry a umenia. Rímskokatolícka cirkev mala veľký celospoločenský vplyv a bola významným mecénom  mnohých umelcov a remeselníkov. Výstava vzdáva hold predstavivosti a zručnosti našich predkov prostredníctvom širokého spektra predmetov zo zbierkových fondov Východoslovenského múzea a je koncipovaná do troch tematických okruhov: Umenie a architektúra; Liturgia a obrady; Osobný kult a prejavy zbožnosti. Mapuje obdobie od konca renesancie do polovice 20. storočia a poukazuje na meniace sa estetické normy a vkus umelcov.

Návštevníci môžu vidieť pestrú paletu výtvorov, predovšetkým umelecké diela, zlatnícke práce, historické fotografie, fajansu, etnografické zbierky a mnohé ďalšie. Môžu sa tešiť na emailové medailóny nášho najznámejšieho zlatníckeho majstra Jána Silašiho, ktorého dielo je národnou kultúrnou pamiatkou, kópiu Raffaellovej Madonny del Alba, ktorej originál sa nachádza v Národnej galérii v New Yorku, či Madonnu della Scala od florentského umelca Andreu Sarta, ktorej originál je vystavený v Múzeu Prado v Madride.

Záštitu nad výstavou prevzal Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup - metropolita.

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...