Vyhľadávanie:

Vianočný kapor

Vianočný kapor

Čo možno neviete o obľúbenej štedrovečernej rybe

Neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov je štedrovečerná ryba, zväčša kapor. Prečo si získal popredné miesto u chovateľov rýb a labužníkov? Bolo to pre jeho rýchly rast, vysokú plodnosť a mäso vynikajúcej kvality.

Náš kapor je jedným z troch druhov existujúcich na našej planéte a zároveň jediným druhom kapra v Európe. Pôvodne sa vyskytoval v Malej Ázii a v oblasti Kaspického mora. Odtiaľ sa po dobe ľadovej presunul k Čiernemu moru a do dunajskej oblasti. U nás chovaný rybničný kapor pochádza práve z divého dunajského kapra - sazana, ktorý sa ešte stále vyskytuje vo voľných vodách povodia Dunaja, Bodrogu a v Tise.

S chovom kaprov v rybníkoch na európskom kontinente začali Rimania. Rybnikárstvo v Čechách vznikalo v 12. storočí, ale jeho najväčší rozkvet možno datovať od 14. do 16. storočia. Kapor sa vtedy považoval za najväčšiu pochúťku. Už v prvej polovici 16. storočia nezabudol o ňom olomoucký biskup a zároveň skúsený rybnikár Ján Dubravius v knihe O rybníkoch pripomenúť, že "kapor všade patrí medzi slasti hostín". Napríklad v Nemecku, kam ho živého dovážali na konských povozoch z Čiech, si ho vážili viac ako pstruha.

Aj na Slovensku je výstavba rybníkov zdokumentovaná v 12. až 14. storočí. Veľké rybníky budovali v tomto období aj v okolí Michaloviec. Až do polovice minulého storočia sa kapor konzumoval príležitostne ako pôstne jedlo. O tradícii vianočného kapra môžeme hovoriť až v posledných desaťročiach, keď býva na sviatočnom stole v mnohých rodinách.

Výlovy rýb v rybníkoch sa začínajú v októbri a končia v prvej polovici novembra. Ryby určené na vianočnú distribúciu sú uskladnené v sádkach aspoň šesť až osem týždňov. Keďže Slovensko nie je v tomto odvetví sebestačné, veľká časť šupináčov sa dováža od tradičných českých dodávateľov.

Spotreba rýb na osobu je u nás veľmi nízka a ich väčšia časť sa spotrebuje práve na Vianoce. V posledných rokoch sa k tradičnému kaprovi pripája amur, tolstolobik a pstruh dúhový. Náročnejší konzumenti siahnu po sumcovi, zubáčovi, či šťuke, alebo po daroch mora.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...