Vyhľadávanie:

Veľkonočné recepty: sladké pochúťky

Veľkonočné recepty: sladké pochúťky

Hrnčekový mrkvový koláč

Autor receptu: Eva Hunadyiová

Suroviny:

Cesto: 2 hrnčeky polohrubá múka, 3 hrnčeky nastrúhaná mrkva /4 väčšie ks/, 1 hrnček nastrúhané jablko /2 ks/,  4 celé vajcia, 1 hrnček kryštálový cukor, 1 hrnček olej, 1 balíček prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 2 lyžičky mletá škorica, štipka soli. Do cesta môžete pridať nasekané orechy alebo sušené ovocie podľa chuti.

Poleva: 2ks  kyslá smotana /2x125ml/, 4 ks vanilkový cukor,  kôra a šťava y jedného citróna

Postup: Všetky suroviny dáme do misy a dobre premiešame. Pripravené cesto vylejeme na plech  /tortová forma 24cm alebo 2x hranatá forma forma  10cmx26cm /  a pečieme vo vyhriatej rúre 25 až 30 minút na 180 stupňov.

Medzitým si  vymiešame kyslú smotanu s cukrom a citrónom.  Koláčík môžete poliať akoukoľvek polevou  napríklad citrónovou alebo čokoládovou podľa chuti. Ozdobíme podľa fantázie.

 

Crinklies alias Popraskané ďobky

Autor receptu: Renáta Karasová

Suroviny: 225 g horkej čokolády – 60 g živoč. masla – 50-100 g kryšt. cukru – 2 vajcia – 225 g hladkej múky – 1 ČL kypriaceho prášku – 1 ČL vanilkového cukru – štipku soli; na obaľovanie – kryštálový a práškový cukor

Postup: Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a maslo, zmes necháme vychladnúť. Vajcia s cukrom vyšľaháme do penista, pridáme trocha vychladnutú čokoládu; zmes vymiešame dohladka, pridáme preosiatu múku s kypr. práškom, štipkou soli a vanilkovým cukrom. Vytvoríme cesto (malo by byť lepkavé). Necháme ho postáť v chladničke min. 3 hodiny (pokoje môžeme nechať cez noc). Z cesta tvarujeme malé guľky (cca veľkosti orecha), ktoré obalíme najprv v kryštálovom, potom v práškovom cukre. Poukladáme na plech s papierom na pečenie a šup na 10 minút do rúry (teplota 170 stupňov).

 

Nebeské rezy

Autor receptu: Eva Polačková

Cesto: 250 g polohrubá múka, 250 g práškový cukor, 5 vajec, 10 lyžíc horúcej vody, 10 lyžíc oleja, pol prášku do pečiva

Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme olej, vodu,  muku s práškom do pečiva a nakoniec zľahka ručne vmiešame sneh z bielkov. Cesto upečieme.  Vychladnuté potrieme džemom / najlepšie  červeným/  a polovicou pudingového krému.  Na krém poukladáme piškóty namočené v silnej káve s rumom. Potom na piškóty natrieme zvyšok krému a necháme stuhnúť. Na vrch dáme šľahačku.

Krém:  7,5 dcl mlieka, 3 vanilkové pudingy, 200 g kryštálový cukor, 3 kyslé smotany dobrej kvality /hustejšie/

Postup: V 2 dcl mlieka rozmiešame pudingy, zvyšné mlieko dáme variť s cukrom, keď začne mlieko vrieť, vlejeme  pudingy a uvaríme hustú kašu. Po vychladnutí vmiešame kyslé smotany ručne. Na vrch odporúčam karamelovú šľahačku. Upálime 4 lyžice kryštálového cukru na karamel a zalejeme  3 dcl mlieka. Vychladnuté, úplne studené vymiešame  s dvoma práškovými šľahačkami. Cez sitko môžeme posypať kakaom.

VIPÁK

Autor receptu: Sylvia Husková

Cesto: 

250g práškového cukru

11ks vajíčok (žĺtky a bielka zvlášť)

1ks horkej čokolády nastrúhať

1lyžica kakaa

250g mletých orechov

2lyžice strúhanky

½ prášok do pečiva

Pečieme pri teplote 180°C

Plnka:

200g práškového cukru

1dl uvarenej silnej zrnkovej kávy (použijeme aj zrniečka)

100g horkej čokolády

Zmes miešame nad parou a po vychladnutí pridáme vymiešané maslo s cukrom a žĺtkami:

250g masla

1 vanilkový cukor

2ks žĺtka

Cesto rozdelíme na 2časti, jednu časť natrieme plnkou a položíme na ňu druhú časť. Vrch aj boky potrieme plnkou, posypeme mletými orechmi a dáme do chladničky stuhnúť.

 

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...