Vyhľadávanie:

V Košiciach sa zajtra začne 11. európsky kongres pediatrickej reumatológie

V Košiciach sa zajtra začne 11. európsky kongres pediatrickej reumatológie

Zajtra, 9. septembra 2004, sa v Košiciach začne štvordňový 11. európsky kongres pediatrickej reumatológie. Medzinárodné podujatie, ktoré podporila spoločnosť U. S. Steel Košice, usporadúva Európska spoločnosť pediatrickej reumatológie v spolupráci s Detskou fakultnou nemocnicou v Košiciach.

"Je to pre nás česť, že sa kongres uskutočňuje na Slovensku a v Košiciach," informoval na tlačovej besede predseda kongresu Richard Veselý z I. kliniky detí a dorastu Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. "Je to po prvýkrát, čo sa schádza vyše 300 popredných odborníkov z 41 štátov sveta v krajine východnej Európy. Chceme urobiť všetko pre to, aby sa stretnutie vydarilo. Pripravený je hodnotný vedecký program. Hlavnou témou rokovania je systémový lupus erythematosus, čo je v podstate zápalové ochorenie autoimunitnej povahy. Postihuje v priemere jedno zo sto tisíc detí a môže viesť až k invalidite. Očakávame, že na kongrese odznejú okrem iného aj prezentácie rôznych liečebných postupov pri tomto ochorení."

Na kongrese sa bude hovoriť o novinkách v celej šírke spektra detských reumatických chorôb, o problematike základného výskumu i o najnovších experimentálnych liečebných postupoch. Osobitná sekcia bude, podľa slov Richarda Veselého, venovaná pohybovej a sociálnej rehabilitácii pacientov s funkčným poškodením v dôsledku reumatických chorôb. Svoje výročné stretnutie bude mať v Košiciach aj Európska spoločnosť rodičov a priateľov detí s artritídou, ktorá ocení najvýznamnejšiu prácu vedúcu k zlepšeniu starostlivosti a tieto deti.

Medzinárodnému fóru odborníkov v Košiciach predchádzali dve samostatné akcie, ktoré sa uskutočnili vo Vysokých Tatrách. Bol to dvojdňový postgraduálny kurz pre štyridsať mladých začínajúcich lekárov, ktorí mali príležitosť stretnúť sa s poprednými svetovými predstaviteľmi tohto medicínskeho odboru a konzultovať s nimi svoje poznatky. Druhým podujatím bolo stretnutie mladých výskumníkov v oblasti pediatrickej reumatológie.

"Pediatrická reumatológia napriek tomu, že sa zaoberá ťažkými chorobami detského veku, nie je v popredí záujmu farmaceutických firiem. Preto si vysoko vážime všetkých, ktorí nám pomohli toto náročné podujatie finančne i organizačne zvládnuť. Patrí medzi nich aj spoločnosť U. S. Steel Košice," skonštatoval Richard Veselý.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...