Vyhľadávanie:

V ZOO sa stretli adoptívni rodičia a priatelia

V ZOO sa stretli adoptívni rodičia a priatelia

Veľmi milé stretnutie sa včera uskutočnilo v ZOO Košice.  Pozvanie prijali adoptívni rodičia zvierat a priatelia ZOO.

Z prezentácie riaditeľa Ericha Kočnera sa dozvedeli,  že košická ZOO je nielen najväčšou v strednej Európe z hľadiska rozlohy, ale radí sa k najväčším aj z hľadiska počtu zvierat a druhov. Aktuálne tu chovajú  1 500 zvierat z 285 druhov.

„Finančné príspevky od adoptívnych rodičov  nám pomáhajú skvalitňovať kŕmne dávky pre zvieratá.  Od začiatku roka takto podporilo ZOO 90 adoptívnych rodičov. Ich príspevky pokrývajú 10 percent nákladov na krmivo,“ uviedol Erich Kočner.

Z ďalších prezentácií sme sa dozvedeli o najväčších chovateľských úspechoch, o tom, aké rozvojové plány sa im podarilo zrealizovať v tomto roku a aké výzvy sú pred ZOO Košice na budúci rok. K najväčším patrila určite výstavba chovného zariadenia pre margaja (ocelota stromového),  k dokončeniu ktorého významne prispela Nadácia U. S. Steel Košice.

Na budúci rok košická ZOO oslávi 45 rokov.  Radi by sa pustili do rekonštrukcie výbehu pre tučniaky, chcú zväčšiť expozíciu pre krokodíly a plánujú rozšíriť kolekciu zvierat aspoň o dva druhy.

Na stretnutí sa zúčastnil aj prvý riaditeľ ZOO Košice Karol Seman, ktorý žije v Tatranskej Lomnici: „Tatranci sú veľmi vďační za to, že ZOO prichýlila medvede z tejto oblasti.  Na budúci rok chcú vyhlásiť verejnú zbierku na rekonštrukciu ich chovného zariadenia.“

Práve počas stretnutia adoptívnych rodičov a priateľov ZOO pribudla k trojčatám z Tatier medvedia slečna.  Priviezli ju zo Záchrannej stanice pre zvieratá v Zázrivej. Záchranári nám porozprávali jej neuveriteľný príbeh.  Našli ju na poli, neďaleko Terchovej. Predtým musela žiť pravdepodobne v prasacom chlieve, nevedela chodiť, jesť, všetkého sa bála. Pracovníci centra ju doslova zobrali hrobárovi z lopaty, vypiplali a vykŕmili. Medvedia slečna Linda dnes váži 35 kíl  a už sa zoznamuje s ďalšími obyvateľmi chovného zariadenia.

 

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...