Vyhľadávanie:

Ústretovosť košickej oceliarne pomohla aj obci Nový Salaš

Ústretovosť košickej oceliarne pomohla aj obci Nový Salaš

Umelé kamenivo z vysokopecnej trosky pomáha obciam a chráni životné prostredie

V roku 2012 prijala spoločnosť U. S. Steel Košice rozhodnutie, vďaka ktorému sa podarilo ušetriť mestským i obecným samosprávam v našom regióne nemalé finančné prostriedky a zároveň i ochrániť životné prostredie. Pomoc košickej oceliarne spočívajúcu v dodávkach umelého kameniva z vysokopecnej trosky vrátane dopravy za symbolickú cenu, ktorú koordinoval útvar GM pre strategické suroviny, si starostovia mimoriadne cenia. Záujem o tento druh podpory neutíchol ani vlani. Ako konštatovala Martina Zelizňáková, referentka pre predaj vedľajších výrobkov, len v minulom roku putovalo do osemdesiatich siedmich obcí dovedna vyše 112 390 ton materiálu z vysokopecnej trosky. V našom seriáli mapujeme jeho reálne využitie.

Novému Salašu, malej obci s pahorkatinovým katastrom v malebnom prostredí Slaných vrchov, susediacej s národnou prírodnou rezerváciou Veľký Milič, kde žije dvestoosem obyvateľov, "velí" sympatická žena. Andrea Michalková bola pred časom ekonómkou, pracovala pre nadnárodnú spoločnosť. Dnes je starostkou, no nie na stopercentný úväzok. S úsmevom vraví, že jej riadenie vecí verejných v obci nie je v žiadnom prípade o funkcii či o príjme. "Skôr je to o tom, že pre našu obec niečo chcem urobiť," konštatovala pri našom rozhovore. S malým rozpočtom sa veľké veci robiť nedajú. Napriek tomu sa ona i Novosalašania nevzdávajú a snažia sa život v obci skrášliť a spríjemniť. A to aj prostredníctvom rôznych projektov, na realizáciu ktorých sa im podarí získať z rôznych fondov dotáciu. Nedávno v obci napríklad ukončili reguláciu stošesťdesiat metrového úseku miestneho potoka Terebľa, ktorý je v správe podniku Lesy SR Banská Bystrica. Ten bol aj investorom. Koryto potoka prehĺbili a rozšírili, brehy spevnili. Ak vyjde ďalší projekt, ktorý podali v Novom Salaši na Environmentálny fond Bratislava, regulácii by sa mala podrobiť aj zvyšková časť potoka, čím by sa zabezpečila ochrana majetku obyvateľov obce a priľahlých pozemkov pred povodňami.

Pri rozvojových programoch obce pomohla aj ústretovosť spoločnosti U. S. Steel Košice v dodávkach umelého hutného kameniva. "Už minulú zimu sme vhodné frakcie umelého kameniva použili na posyp komunikácií. Vyšlo nám to perfektne. Veď rok predtým nám posyp odčerpal z rozpočtu približne šesťsto eur, kamenivo nás vyšlo ani na päťdesiat eur. Boli sme veľmi radi, že sme toľko ušetrili," uviedla starostka. Materiál z košickej oceliarne použili spolu s vyfrézovaným asfaltom na úpravu cesty na Hrabinu, Do kúta a rovnako ako v mnohých iných obciach, aj na vysypanie a úpravu poľných ciest, vybudovanie podložia pod parkoviská a oddychové zóny či ihriská. Zásoba, ktorú mali v čase našej návštevy uloženú v sklade v Slanci, má podľa slov A. Michalkovej poslúžiť na vyspravenie cesty vedúcej k pozemkom, ktoré chcú pripraviť na individuálnu bytovú výstavbu. "Vaše kamenivo je na to ako stvorené," poznamenala.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...