Vyhľadávanie:

Tam, kde sa tradičné stretáva s novým

Tam, kde sa tradičné stretáva s novým

Mesto Košice bolo po stáročia významným regionálnym obchodným centrom. V roku 1960 to bolo vďaka výrobe ocele, že mesto rástlo do svojej veľkosti a podoby. IT sektor v Košiciach však v súčasnosti zamestnáva viac ľudí ako oceliarstvo a ďalej rastie. Znamená to, že programovanie úplne nahradí výrobu ocele? Nie nevyhnutne.

Východné Slovensko má niekoľko prvkov, vďaka ktorým prispieva k rozvoju robustného inovačného ekosystému, ktorý by sa dal definovať ako komplexná sieť jednotlivcov, organizácií, inštitúcií a zdrojov, ktoré interagujú a spolupracujú na podpore inovácií a hospodárskeho rozvoja. Vďaka svojmu bohatému priemyselnému dedičstvu, kvalifikovanej pracovnej sile a možnostiam výskumu a vývoja má región potenciál transformovať sa na centrum inovácií. Prítomnosť oceliarne môže hrať preto kľúčovú úlohu pri formovaní tohto ekosystému.

U. S. Steel Košice (USSK) s kapacitou viac ako štyri milióny ton ocele vyváža viac ako 90% svojej produkcie zákazníkom v automobilovom, stavebnom, obalovom alebo strojárskom priemysle. Spoločnosť má viac ako desať divíznych závodov, z ktorých každý má svoj špecifický proces a jedinečné výzvy. Preto môže byť USSK považovaný za dokonalé ihrisko pre inovácie vo všetkých tvaroch a formách.

USSK má vlastný výskum a vývoj, ktorý sa tradične zameriava na vývoj nových produktov a zlepšovanie našich výrobných procesov. Okrem toho USSK od začiatku prevádzky závodu úzko spolupracuje s vysokými školami, najmä s Fakultou metalurgie, materiálov a recyklácie na TU v Košiciach. V posledných rokoch sme nášmu inovačnému úsiliu pridali ďalší rozmer – digitálny a analytický, aby sme premenili gigabajty dát, ktoré naše výrobné linky produkujú každú minútu, na aktíva. Vytvorili sme štruktúrovaný program na podporu tvorby hodnôt prostredníctvom prijatia nových technológií, ako je strojové učenie, generatívna umelá inteligencia alebo strojové videnie. Vyvinuli sme napríklad sadu pokročilých optimalizačných modelov, ktoré nám pomáhajú obstarávať kľúčové suroviny, alebo sadu modelov strojového učenia, ktoré radia našim prevádzkovateľom v oceliarni. Okrem toho sme vyvinuli nástroj na automatickú analýzu záberov z dronu na úniky z energetickej siete alebo na identifikáciu defektov na našich zvitkoch. Aby sme rýchlejšie získali väčšiu hodnotu, obrátili sme sa na miestny ekosystém so žiadosťou o inšpiráciu, vedomosti a nové nápady a začali sme spolupracovať s etablovanými partnermi novými spôsobmi a s úplne novými partnermi.

Začali sme nové spôsoby spolupráce s univerzitami. Na TU v Košiciach sme začali podporovať doktorandov v novovzniknutom AI4Steel laboratóriu, kde pracujú na problémoch dátovej vedy aplikovateľných na USSK. Okrem toho sme vstúpili do programu Live IT (Zive IT), v rámci ktorého študentské tímy vyvíjajú riešenia pre firmy. Prvá skupina už dodala optimalizátor nakladania nákladných vozidiel, ktorý teraz šetrí peniaze v reálnom živote. V UPJŠ v Košiciach sme zriadili akadémiu dátových vied pre našich zamestnancov, najlepších absolventov nášho interne riadeného dátového a analytického bootcampu.

Začali sme tiež vyhľadávať miestne spoločnosti, etablované aj nové, kvôli odborným znalostiam a potenciálnym projektom. Už sme dokončili niekoľko takýchto snáh a napríklad teraz spolupracujeme s Deutsche Telekom IT Solutions na pilotnom projekte v našom DZ Teplá valcovňa na identifikácii prípadov použitia okuliarov s rozšírenou realitou v našich činnostiach údržby a expedície, resp. pokračujeme na ďalších projektoch s niekoľkými menšími spoločnosťami (ako napríklad Blue Lemons alebo Nordics.io).

Prosperujúci inovačný ekosystém môže byť hnacou silou technologického pokroku a hospodárskeho rastu na východnom Slovensku. Veríme, že východné Slovensko má potenciál vytvoriť prekvitajúci jedinečný ekosystém, v ktorom môže tradičný priemysel a nová ekonomika žiť v symbióze. Spolupráca medzi USSK a ďalšími ekosystémovými hráčmi môže zvýšiť konkurencieschopnosť podniku a zároveň poskytnúť odrazový mostík pre ostatných hráčov.  Pevne veríme, že náš príspevok do ekosystému postaví región ako centrum inovácií, ktoré prilákajú ďalšie spoločnosti, investorov a podnikateľov.

Juraj Sabol, generálny manažér pre stratégiu

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...