Vyhľadávanie:

Študenti z SOŠ Šaca sa uplatnia

Študenti z SOŠ Šaca sa uplatnia

I keď sú počas leta školské lavice prázdne, zaujímali nás novinky a vzdelávanie na našej partnerskej škole – Strednej odbornej škole Priemyselných technológií v Košiciach - Šaci. Jej žiakom ponúkame možnosť študovať formou duálneho vzdelávania. V uplynulom školskom roku tu ukončilo štúdium 74 žiakov, v U. S. Steel Košice sa doposiaľ zamestnalo 31 z nich.

Viac o štúdiu porozprávala Lýdia Sýkorová, riaditeľka školy:

Na trhu práce je záujem o všetky odbory, ktoré naša škola ponúka. Naši absolventi nemajú problém sa uplatniť. Či už je to mechanik elektrotechnik, mechanik mechatronik, mechanik strojov a zariadení, alebo programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení. Hutník operátor je špecifický odbor, cielený na U. S. Steel Košice, tu je cítiť mierny pokles záujmu zo strany žiakov.

Aký je súčasný záujem o štúdium?

Celkovo je počet záujemcov o štúdium odborných technických smerov nižší, avšak v  odbore mechanik elektrotechnik vidíme narastajúci trend. Takisto zaznamenávame vyšší záujem o odbory mechanik mechatronik a programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení, pretože trh práce si tieto odbory vyžaduje. Mechanik mechatronik je univerzálny odbor, štúdium zahŕňa viacero vedných disciplín: mechaniku, elektrotechniku aj informatiku. Programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení je zameraný na programovanie a obsluhu CNC strojov. V posledných rokoch sme zaznamenali rozmach v oblasti IT, premietlo sa to aj do vzdelávania. Rapídne sa zvýšil záujem žiakov o IT odbory, teda automaticky nastal pokles v iných odboroch vzdelávania, ako napríklad práve v strojárskych oblastiach. Avšak s príchodom nových zamestnávateľov vzniká potreba naplniť jednotlivé odbory a záujem o ne sa zvyšuje. Tiež si myslím, že rodičia a žiaci prichádzajú na to, že trh informačných technológií je už viac - menej nasýtený a šance prijatia sa znižujú. Myslím, že sa to postupne vyrovná.

Pripravujete nové študijné odbory ako reakciu na meniaci sa trh práce? Prípadne iné novinky?

Od nášho zriaďovateľa, Košického samosprávneho kraja, vyšla iniciatíva zriadenia dvoch nových odborov: jeden so zameraním na životné prostredie, druhý by mal mať chemické zameranie. Súvisí to s príchodom nového zamestnávateľa Volvo Cars. Uvažuje sa o tom, že by mohli byť v ponuke od školského roku 2025/26. Košický samosprávny kraj plánuje v našich priestoroch vybudovanie technologického kampusu, ktorého cieľom bude poskytovanie vzdelania v oblasti automobilových technológií, hutníctva, strojárstva a elektrotechniky. Budovaný  bude v etapách, v tej prvej by mali byť zrekonštruované štyri haly. Momentálne pripravujú projektovú dokumentáciu.

Technologický kampus bude moderným stredoškolským vzdelávacím centrom s dielňami, laboratóriami, simulovanými výrobnými halami, študentským internátom a bytmi pre zamestnancov. K už existujúcej vynovenej plavárni a zmodernizovanej telocvični pribudnú ihriská a vonkajšie i vnútorné oddychové zóny. Nová internátna škola by mala mať kapacitu 1 500 – 2 000 žiakov. Podľa informácií zverejnených košickou župou by väčšina z plánov mala byť uskutočnená do  konca roka 2026.

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...