Vyhľadávanie:

Studená oceľ čo poteší srdce

Studená oceľ čo poteší srdce

Uskutočnila sa vernisáž diel z kovu od dizajnérov z piatich európskych krajín

Príbeh z rebra, Capitónne stoličky, Oceliarka v očakávaní, Krídla osudov, Gyroskop, Košické variácie, Lampa Femma, Zrodenie, Košická špeciálna formula... To je naozaj len malá časť názvov vskutku nádherných kreatívnych "kúskov" z kovu, ktoré sa zrodili najprv v hlavách a potom pod šikovnými rukami dvadsiatich štyroch dizajnérov zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Nemecka a Veľkej Británie na jubilejnom ročníku medzinárodného workshopu Metal Inspirations 2012. Jedenásťdňové podujatie, ktoré podporila spoločnosť U. S. Steel Košice, vyvrcholilo 30. augusta 2012 podvečer slávnostnou vernisážou štyridsiatich dvoch umeleckých diel v priestoroch Univerzitnej knižnice Technickej univerzity v Košiciach. Pozvanie organizátorov tvorivej dielne na ich prehliadku prijali aj viceprezidenti U. S. Steel Košice Mark G. Tabler, Martin Pitorák, Christian Korn a ďalší hostia.

"Oceňujem váš úžasný potenciál," prihovoril sa účastníkom workshopu prorektor Technickej univerzity v Košiciach pre vonkajšie vzťahy a marketing Juraj Sinay. "Vystavujete vyše štyridsať diel a musím povedať, že jedno je krajšie ako druhé. Som presvedčený, že naša univerzita i fakulta umení majú byť na čo hrdé. V poslednej dobe hovoríme všetci o potrebe nových materiálov. Hovoríme o umelých hmotách, keramikách... Ale železo je to, čo bolo, je a navždy bude. Vyrobiť zo studenej ocele niečo, čo poteší naše srdcia, je kumšt. Vy ste to zvládli," dodal a poďakoval sa mladým umelcom, dizajnérom zo zahraničia za to, že prišli do Košíc, tiež fakulte umení, garantovi workshopu Jaroslavovi Jaremovi, spoločnosti U. S. Steel Košice, a to i v mene rektora univerzity, ktorý sa na vernisáži nemohol zúčastniť.

"Je to úžasné podujatie. Vďaka nemu ste boli schopní dať dokopy odlišné kultúry, rôzne jazyky i rozdielne generácie," povedal dizajnérom na margo Metal Inspirations viceprezident U. S. Steel Košice pre výrobu Mark G. Tabler. "Oceľ, ktorú my vyrábame vo fabrike, zmenili vaše ruky na čosi umelecké. V našom výrobnom procese využívame pri produkcii ocele aj šrot, teda železný odpad, aj kvôli šetreniu energií a surovín. Je pre nás zaujímavé vidieť, čo dokáže vaša kreativita. Som presvedčený, že hociktorý z návštevníkov výstavy si prehliadku vašich umeleckých výtvorov naozaj vychutná. Plánujeme, že niektoré z nich budú súčasťou expozície našej spoločnosti na strojárskom veľtrhu v Brne," uviedol.

Jaroslav Jarema, ktorý stál pri zrode workshopu Metal Inspirations a bol jeho garantom aj počas tohto ročníka, sa poďakoval za zdarný priebeh tvorivých dielní všetkým mladým umelcom a pedagógom z dizajnérskych škôl i Strednej odbornej školy v Košiciach-Šaci, kde sa workshop konal. "Šačianska škola je dôležitou súčasťou podujatia už desať rokov," pripomenul. "Bez pomoci a cenných rád majstrov odborného výcviku by ani tento ročník neprebehol ľahko. Veľmi si ich podporu ceníme."

Heidi Rappsilberová, pedagogička Fakulty dizajnu a architektúry z Hochschule Wismar v Nemecku, pobudla v Košiciach na workshope už po štvrtý raz. Môže teda hodnotiť a porovnávať. "Keď som sem pred štyrmi rokmi po prvýkrát prišla, nevedela som zo začiatku, čo môžem od tohto podujatia očakávať. To, čo som tu zažila, bola vtedy pre mňa obrovská skúsenosť. A zažívam ju odvtedy na každom workshope. Máme tu možnosť pracovať v inom, novom prostredí, s kovom - materiálom nie príliš bežným z pohľadu našej univerzity. Veľa mi to dalo a dáva. Vrátane príležitosti vytvárať niečo nové, netradičné."

Výstava diel z kovu od dizajnérov z piatich európskych krajín potrvá v Univerzitnej knižnici Technickej univerzity v Košiciach do 7. októbra 2012. Choďte si ju pozrieť, stojí to za to. Neoľutujete.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...