Vyhľadávanie:

Steel Park centrom Týždňa vedy a techniky

Steel Park centrom Týždňa vedy a techniky

Škoda, že nie všetci tvorcovia exponátov v Steel Parku i ľudia, ktorí sa zaslúžili o jeho vznik, mohli byť minulý týždeň v utorok 12. novembra v jeho priestoroch. Nesporne by mali radosť pri pohľade na desiatky školákov, ktorí po celý deň doslova "okupovali" všetky tri podlažia zábavného a technického centra. A určite by nechýbal ani pocit zadosťučinenia, že ich práca mala zmysel. Pavol Szabó z Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied i jeho ďalší kolegovia a vedci z neurobiologického ústavu ho iste okúsili. Veď Deň otvorených dverí Slovenskej akadémie vied, ktorý sa v tomto roku konal v netradičných priestoroch, prilákal do kreatívnej fabriky stovky a stovky návštevníkov.

"Jednotlivé pracoviská Slovenskej akadémie vied, či už v Bratislave alebo v Košiciach, sa každoročne zapájajú do celoslovenského Týždňa vedy a techniky, ktorý práve prebieha, aj prostredníctvom Dňa otvorených dverí. V tomto roku sme sa rozhodli, keďže budujeme nové pracoviská a laboratóriá a nechceli sme pozývať deti na staveniská, zorganizovať toto podujatie v Steel Parku, na ktorom sme participovali. So zámerom popularizovať našu prácu a prácu slovenských vedcov aj prostredníctvom exponátov, ktoré sme pre kreatívnu fabriku pripravili," uviedol Pavol Szabó a dodal: "Navyše, tieto vedecké exponáty sú vskutku unikátne. Najmä preto, že sú made in Košice a charakterizujú naše mesto a výskum, ktorý sa v ňom robí."

Organizátori pozvali na podujatie, ktorého súčasťou boli prednášky o rôznych zaujímavostiach vedy a techniky vrátame supravodivosti a vákuových experimentov, takmer všetky stredné školy z regiónu, od Rožňavy až po Starú Ľubovňu. Záujem bol veľmi veľký. "Oficiálne sa prihlásilo štyristo ľudí, no ich počet bol napokon oveľa vyšší," konštatoval Pavol Szabó.

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...