Vyhľadávanie:

Špička z oblasti umelej inteligencie bola v Košiciach

Špička z oblasti umelej inteligencie bola v Košiciach

V Košiciach sa minulý mesiac zišla špička z oblasti umelej inteligencie. Boli tu vedci z laboratórií Deep Mind, odborníci z ESETu a experti z Technickej univerzity v Košiciach, ktorí zorganizovali Východoeurópsku letnú školu strojového učenia.

Na snímke zľava: výkonná riaditeľka AISlovakIA Viera Bordoy, výskumník Google DeepMind Michal Valko, prorektor pre vonkajšie vzťahy TU KE Jaroslav Porubän a technologický riaditeľ ESET Juraj Malcho

Na tomto zaujímavom podujatí sa zišlo viac ako 200 účastníkov, študentov informatiky a technických smerov a tých, ktorých zaujíma strojové učenie a analýza dát. Okrem toho ďalšie stovky účastníkov sa zapojilo online z rôznych krajín sveta.

Ak sa v poslednom období veľa hovorí o inovaciách, nových technológiách či umelej inteligencii, tak práve za pomoci umelej inteligencie a strojového učenia sa dnes tvorí budúcnosť. Ide o úplne nové rozvíjajúce sa odvetvie, ktore si našlo už pred troma rokmi svoje miesto aj v našej firme. Vznikol tím špecialistov pod nazvom Digital Studio Europe, ktorý sa od svojho začiatku venuje využitiu umelej inteligencii (Artificial inteligence - AI) a strojovému učeniu v oblasti výrobných procesov súvisiacich s výrobou železa a ocele. Umelá inteligencia nám dnes umožňuje pristupovať k problémom vo výrobe inak, než to bolo obvyklé doteraz. Dokáže spracovať obrovské množstvá dát, vstupov a pomocou rôznych algoritmov vie potom riadiť jednotlivé výrobné procesy k želaným výstupom.

Náš tím expertov na AI pozostáva z 10 ľudí, no majú už za sebou niekoľko úspešných projektov. hlavne v prvovýrobe (optimalizácia šrotovej vsádzky individuálnych tavieb a s tým súvisiaci nákup šrotu, detekcia konca fúkania na kyslíkovom konvertore, legovací model, zachytávanie konvertorového plynu). Pracujú na ďalších projektoch, ktoré majú za cieľ priniesť podniku finančné úspory, zlepšiť životné prostredie a efektívne využívať energie. Aj preto naši špecialisti privítali možnosť zúčastniť sa na Letnej škole strojového učenia.

Na snímke zľava: Juraj Sabol, generálny manažer pre stratégiu a Róbert Vandlik, procesný manažér Digital Studio Europe

„Letná škola strojového učenia je pre Košice obrovskou udalosťou,“ vyjadril sa Róbert Vandlik, šéf nášho Digital Studio a dodal: „Je to udalosť takého rozsahu, že stovkám mladých ľudí môže dramaticky zmeniť život a celý region môže posunúť k najlepším svetovým technológiám. To je presne to, čo Slovensko potrebuje.”

Po skončení Letnej školy strojového učenia prinášame ďalšie vyjadrenia kolegov, ktorí sa jej aktívne zúčastnili.

Ľubomír Račko: Letná škola strojového učenia sa už stala pojmom v oblasti propagácie top noviniek a technológií IA a strojového učenia medzi odbornou verejnosťou. Rovnako skutočnosť, že sa tohto roku uskutočnila v Košiciach znamená, že náš region sa dostáva do povedomia komunity pracujúcej v uvedenej oblasti. Bolo pre mňa prínosom že som sa jej mohol zúčastniť a dozvedieť sa tak o nových trendoch, faktoch a metódach pokročilých techník strojového učenia tak povediac priamo z prvej ruky. Mnoho prednášok bolo na vysoko odbornej až akademickej úrovni a bolo výzvou ich pozorne sledovať. Mňa najviac zaujali témy týkajúce sa najnovších poznatkov v oblasti spracovania obrazu, identifikácii objektov a generovania textov.”

Alexander Till: „Letná škola strojového učenia 2023 bola zameraná primárne na študentov a absolventov, ponúkala však zaujímavé témy aj pre ľudí z aplikačnej praxe. Z nich ma najviac zaujal reinforcement learning, ktorý by nam mohol pomôcť pri riešení preskriptívnych úloh v oblasti optimalizácie našich výrobných procesov.“

Martin Ondrej: „Účasť na Letnej škole strojového učenia hodnotím veľmi pozitívne. Som veľmi rád, že som sa mohol zúčastniť tohto významného podujatia, kde sa stretla skutočná špička v odbore. Témy, ktoré si rečníci zvolili boli aktuálne a na vysokej úrovni. Prednášky a workshopy mali síce prevažne akademický charakter, no schopnosť rečníkov jasne a zrozumiteľne komunikovať aj komplexné témy dodala podujatiu odbornosť a zároveň jasný pohľad na danú problematiku. Nemenej dôležitým aspektom bola atmosféra Letnej školy, ktorá bola veľmi uvoľnená a otvorená vzájomnej interakcii medzi účastníkmi. Veľké uznanie patrí organizátorom za ich vynikajúcu prácu pri príprave a realizácii Letnej školy. Verím, že takéto podujatie sme v Košiciach nezažili naposledy a teším sa na ďalšie.“

Dominik Tkáčik: „Letná škola strojového učenia 2023 v Košiciach mi rozšírila obzory a znalosti v oblasti strojového učenia. Počas školy sme sa zúčastňovali nie len prednášok ale aj praktických cvičení, ktoré nás oboznámili s najnovšími postupmi a technikami v tejto rýchlo sa rozvíjajúcej oblasti. Celkovo mi EEML 2023 poskytla vzácnu príležitosť rozšíriť si vedomosti z oblasti strojového učenia a stretnúť sa s ľuďmi z rôznych firiem ako je Google Deep Mind či Eset, ktoré sa snažia tieto technológie neustále posúvať ďalej.“

Ďalšie články

EÚ potrebuje odolné a silné podniky

Tesne pred začiatkom maďarského predsedníctva Európskej únie, ktoré začalo v júli, sa stretli v Budapešti európski zamestnávatelia združení v BusinessEurope, aby rokovali o konkurencieschopnosti a odolnosti európskych podnikov. Republikovú úniu zamestnávateľov reprezentoval na tomto stretnutí jej prezident Miroslav Kiraľavarga.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...